Zadovoljna
Zadovoljna

POMOĆ U NJEMAČKOJ: Svi zaposlenici su dobili 300 eura pomoći, ali dosta njih neće doći do tog iznosa – evo zbog čega

2.128

U rujnu su gotovo svi zaposlenici u Njemačkoj dobili 300 eura subvencije za troškove energije.

Ali oko sedam milijuna zaposlenika neće moći tako lako do tog iznosa i to oni koji su u velikom minusu odnosno oni kojima je račun obuhvaćen ovrhom jer duguju novac.

Savezna radna skupina za savjetovanje o dugovima (BAG-SB) ističe da fiksni paušal za energiju možda neće doprijeti do prezaduženih potrošača.

– Nažalost, zakon nije uspio jasno regulirati postupak kako se ta pomoć ne bi mogla ovršiti, objašnjava direktorica BAG-SB-a, Ines Moers.

Ne samo da su zaboravljene čitave skupine osoba s niskim primanjima kao primatelji paušala cijene energenata, npr. umirovljenici ili studenti, nego i golema skupina zaduženih i prezaduženih ljudi.

– Čim dođe do ovrhe na plaći ili na računu ili je netko u stečaju, potrebno je puno truda da se paušal isplati.

A to bi moglo pogoditi čak sedam milijuna ljudi u Njemačkoj koji su prezaduženi, kažu u BAG-SB-u.

Nadležno savezno ministarstvo financija uzelo je u obzir kritike udruge za savjetovanje o dugu i na web stranici jasno poručilo:

“Paušal cijene energije nije pokriven ovrhom na plaću, budući da se ne radi o “plaći” ili ” primanju” u smislu zakona o radu i socijalnom osiguranju.”

No, BAG-SB sumnja da obavijest štiti pogođene od ovrhe.

– Ako se dogodi ovrha računa, a ne plaća, pojašnjenje Saveznog ministarstva financija nikako nije dovoljno, poručuju.

Ako žele ipak zadržati novac, iz BAG-SB-a pročuju, kako postoji način ali u tom slučaju pogođeni moraju to riješiti sudskim putem a to nimalo nije jednostavno.

– Inače, mi u dužničkim savjetovalištima lako možemo otpustiti mnoge namjenske iznose poput jednokratnih socijalnih naknada putem tzv. potvrde o P računu i tako potvrditi banci da dužnik ima pravo na novac.

Ali u ovom slučaju ljude prvo moramo poslati na sud, objašnjavaju iz udruge dužnika.

Kliknite na sliku a zatim se vratite na tekst