Zadovoljna
Zadovoljna

PODIŽETE NOVAC NA BANKOMATIMA? Budite oprezni, njemačke banke upozoravaju!

1.561

Njemačka bankarska industrija zabilježila je novi val “skimming” napada.

“Skimming” je skidanje podataka s kartica preko posebnih čitača koji izgledaju kao originalni utori za kartice na bankomatu, a služe za krađu podataka, pa onda i novca.

U prvoj polovici godine u Njemačkoj je zabilježeno 140 slučajeva u kojima su kriminalci tehničkim uređajima pokušavali ukrasti PIN i kopiju kartice računa, navodi Euro Kartensysteme (EK), financijska ustanova sa sjedištem u Frankfurtu koja brine o upravljanju sigurnosti platnih kartica.

EK, navodi kako je samo u Hamburgu bilo 75 slučajeva.

To znači da je brojka iz prethodne godine već premašena. U 2021. godini uočeno je ukupno 136 pokušaja prijevare na bankomatima.

Ali takva prijevara kriminalcima više nije posebno unosna jer je šteta u usporedbi s prethodnih pola godine značajno pala s 293.000 eura na 87.000 eura.

Novi sigurnosni čipovi sprječavaju kopiranje

Njemačke bankovne kartice godinama su opremljene sigurnosnim čipom kojim se kod svake uporabe provjerava autentičnost kartice.

S druge strane, sve su rjeđe platne kartice s magnetskim trakama koje se lako kopiraju.

Kreditna industrija zabilježila je samo 84 slučaja u kojima je kartica računa stvarno uspješno kopirana i korištena za podizanje novca.

Duplikati su korišteni u više od 60 posto slučajeva u Brazilu, SAD-u 22 posto.

Stručnjaci nedavni porast broja slučajeva objašnjavaju činjenicom da se regionalno organizirana skupina kriminalaca očito usredotočila na praćenje nekoliko kartica koje su još uvijek u opticaju u Njemačkoj i rade sa sada zastarjelom tehnologijom magnetske trake.

Budući da zemlje s najnižim sigurnosnim standardima moraju platiti štetu zahvaljujući međunarodnim sporazumima, domaća kreditna industrija može nadoknaditi gotovo cijeli iznos štete.

Potrošači u Njemačkoj koji su postali žrtve skimminga obično se ne moraju bojati ni financijske štete.

Financijske institucije u pravilu nadoknađuju takvu štetu pod uvjetom da su klijenti pažljivo rukovali svojom bankovnom karticom i PIN-om.

Međutim, sigurnosni čip ne pomaže protiv stvarne krađe bankovnih kartica.

Euro Kartensysteme gotovo je udvostručio broj slučajeva u kojima su počinitelji koristili ukradene kartice računa za podizanje novca: u prvoj polovici ove godine bilo je 9.100 slučajeva, godinu ranije 5.415.

Bruto gubitak porastao je za 55 posto na oko 11,7 milijuna eura. Mnogi potrošači olakšavaju posao kriminalcima jer, unatoč svim upozorenjima, karticu i PIN drže zajedno u novčaniku.

Kliknite na sliku a zatim se vratite na tekst