Publisher Theme
Art is not a luxury, but a necessity.

PLUS NA PLAĆU: Stanovnici ovih saveznih zemalja će najviše profitirati

89

Inflacija je u Njemačkoj u padu, dok s druge strane plaće rastu! Za mnoge to znači kako će im nešto novca ostati u novčaniku od povećanja plaća.

U trećem tromjesečju 2023. plaćama je posebno pogodovala slabija inflacija. I ovoga mjeseca stopa inflacije pala je s 3,8 na 3,2 posto u odnosu na prošlu godinu – dakle, dobre vijesti se nastavljaju.

Ovo je najniža stopa inflacije u više od dvije godine! Kako je u srijedu priopćio Zavod za statistiku, istovremeno rastu i realne plaće – drugi put zaredom!

Nominalni rast plaća od 6,3 posto u trećem tromjesečju nadmašio je rast potrošačkih cijena za 0,6 posto u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine.

To daje nadu mnogim radnicima u Njemačkoj.

Usporedba saveznih zemlja za treći kvartal 2023.:

Grad Bremen ima najviše koristi s ogromnim povećanjem plaća od 3,9 posto.

Slijedi Bavarska s povećanjem plaća od 1,6 posto.

Saarland je zabilježio samo 0,1 posto veće plaće.

S druge strane, u Schleswig-Holsteinu radnici moraju prihvatiti minus od 0,16 posto.

Donedavno nisu bile dostupne brojke za Baden-Württemberg, Falačko-Porajnje, Tiringiju, Mecklenburg-Zapadno Pomorje i Baden-Württemberg. Stoga je za te savezne zemlje izračunata nominalna plaća i odgovarajuća državna stopa inflacije. Plaće im se u prosjeku povećavaju za 0,7 posto.

Također postoje velike razlike između saveznih zemalja kada je riječ o stopi inflacije.

Hessen i Bavarska mogu biti posebno sretni: tamo je stopa inflacije u studenom pala ispod granice od 3 posto. Inflacija je također značajno oslabila u Baden-Württembergu. Godišnja stopa pala je s 4,4 posto na 3,4 posto.

U Brandenburgu je zabilježena najveća stopa inflacije od 4,1 posto, pišu njemački mediji.

Comments are closed.