Publisher Theme
Art is not a luxury, but a necessity.

PLUS 1.000 EURA BONUSA: Zaposlenima bez ugovora na stalno u Njemačkoj 8,5 posto više na platu

652

Čak 8,5 posto više novca za zaposlene na određeno vrijeme od travnja 2024. na rok od 12 mjeseci. Upravni odbor IG Metalla donio je odluku o ovom zahtjevu na temelju preporuke odbora kolektivnog ugovora IG Metalla za privremeni rad (Leiharbeiter).

Važeći kolektivni ugovori o plaćama za rad na određeno vrijeme istječu 31. ožujka 2024. godine. Rast plaća koji se sada može ponovno pregovarat će se primjenjivati od travnja 2024. godine.

Kolektivni pregovori počinju 15. prosinca

Kolektivni pregovori svih DGB sindikata s poslodavcima na određeno vrijeme počinju 15. prosinca 2023. godine naveo je IG Metall.

“Radnicima na određeno vrijeme također je važno da im se plaće redovito povećavaju. Jedino se tako može ojačati kupovna moć građana unatoč rastu cijena. Ali povećanje plaća nije jednostavno.

Poslodavci redovito odbijaju povećanje plaće ili je žele zadržati što nižom”, naveo je Sindikat IG Metall, te je pozvao radnike da mu se pridruže “kako bi zajedno mogli provesti legitimne zahtjeve”.

IG Metall je isplativ za radnike na određeno vrijeme

Tokom proteklih deset godina IG Metall je s drugim sindikatima DGB-a, postigao brojna poboljšanja za radnike na privremeno.

Kolektivna minimalna satnica u 1. platnoj skupini porasla je sa 7,01 eura na trenutnih 13 eura.

Osim toga, postoje doplate u industriji kolektivnog pregovaranja do 65 posto koje je IG Metall nametnuo za privremene radnike u metalnoj i elektroindustriji, u industriji drva i plastike, te u industriji tekstila i odjeće.

Bonus od 1.000 eura

Tu su i regres i božićnica za zaposlene na određeno vrijeme, od ove godine po 200 do 400 eura, ovisno o duljini radnog odnosa.

Od 2021. postoji i članski bonus, koji će se nastaviti povećavati u 2024.: postoji dodatna isplata po 500 eura za božićni bonus i za godišnji odmor. To znači do 1.000 eura dodatno godišnje za članove sindikata.

Comments are closed.