Zadovoljna
Zadovoljna

PLANIRANA DRASTIČNA PROMJENA POREZA NA VOZILA U NJEMAČKOJ: Koji bi automobili u budućnosti trebali biti jeftiniji?

683

Automobili koji pokreću takozvana e-goriva, tj. klimatski neutralna sintetička goriva, ubuduće bi trebali biti manje oporezovani od vozila koja trenutno pokreću benzin ili dizel, rekao je savezni ministar financija Christian Lindner

I predsjednik FDP-a za Njemačku tiskovnu agenciju ( dpa).

“Ako je gorivo klimatski prihvatljivo, onda se oporezivanje poreza na vozila mora uskladiti s porezom na energiju.”

Ministarstvo financija će predstaviti koncept za to.

E-goriva se proizvode pomoću električne energije iz obnovljivih izvora, vode i CO2 iz zraka.

Za razliku od konvencionalnih fosilnih goriva kao što su benzin ili dizel, ne ispuštaju nikakve dodatne plinove koji su štetni za klimu.

Zbog velike potrošnje energije tijekom proizvodnje i visokih troškova proizvodnje, trenutačno je još uvijek nejasno isplati li se proizvodnja automobila na e-goriva uopće.

Shodno tome, ministar Lindner smanjuje i očekivanja od najavljene reforme poreza na vozila.

“Proći će neko vrijeme dok ne vidimo takva vozila na cestama i dok ne budu imali e-goriva u spremniku”, rekao je Lindner.

“Ali za ljude i gospodarstvo bit će važan čimbenik planiranja da se e-goriva oporezuju jeftinije od fosilnih goriva.”

Ipak, nakon vladinog spora oko planova grijanja Roberta Habecka, Lindnerovi planovi za porez na motorna vozila mogli bi ponovno pokrenuti još jedan spor unutar „semafor“ koalicije.

Već tijekom spora s Europskom komisijom oko motora s unutarnjim izgaranjem, druge koalicijske stranke kritizirale su FDP-ovo pridržavanje strategije e-goriva.

Zastupnik SPD-ove parlamentarne skupine Detlef Müller govorio je za Rheinische Post o “pokušaju spašavanja motora s unutarnjim izgaranjem”.

Inače, sadašnji ministar poljoprivrede, Cem Özdemir , uzvratio je na prijedlog FDP-a za povećanjem korištenja sintetičkih goriva riječima:

“Smatram da je još više zapanjujuće da ste očito izgubili svaki osjećaj za učinkovitost i cijene . E-goriva su preskupa za automobile; zato se sve više ljudi oslanja na baterije.”

Kliknite na sliku a zatim se vratite na tekst