Publisher Theme
Art is not a luxury, but a necessity.

PAŽLJIVO POGLEDAJTE KOVANICE U SVOM NOVČANIKU: Možda imate vrijednu kovanicu – ovako ćete je prepoznati

198

Istraživanja i ankete redovito potvrđuju da Nijemci vole novac u gotovini. Istraživanje Beratungsinstituts des Handels (EHI) za 2022. pokazuje da je 59,4 posto svih transakcija na blagajni u ovoj zemlji podmireno gotovinom.

Sukladno tome, kupci posežu za gotovinom, posebno kad je riječ o manjim iznosima. Ali to može dovesti i do slučajnog propusta jer ako netko ima rijetku kovanicu npr. od 2 eura i njome plati proizvod u nekoj pekarnici ili supermarketu, nesvjesno propušta visoke kolekcionarske vrijednosti.

Optjecajne kovanice (kovanice od 1 centa do 2 eura) razlikuju se od kolekcionarskih kovanica. U optjecajne kovanice spadaju i tzv. prigodne kovanice. Potonje, kao i sve druge optjecajne kovanice, u Njemačkoj izdaje Deutsche Bundesbank i prikladne su kao sredstvo plaćanja u svim državama članicama Europske unije.

U sklopu europskih dogovora svaka država u kojoj je euro službena valuta može izdati dvije prigodne kovanice na godinu. Zaštitna obilježja, tehničke značajke i zajedničke strane tih kovanica jednake su onima običnih kovanica od 2 eura. Ono što ih čini različitim jest prigodan motiv na nacionalnoj strani. Prigodne kovanice mogu biti isključivo kovanice od 2 eura.

Serija kovanica „Bundesländer II“, započela je u Njemačkoj 2023. godine, i tematski se nadovezuje na prethodnu seriju s ukupno 17 kovanica. Ove godine je na posebnoj kovanici od 2 eura koja je službeno izdana 24. siječnja hamburška Elbphilharmonie.

Osim toga, savezna vlada odlučila je 2023. iskovati još jednu optjecajnu kovanicu od 2 eura s komemorativnim likom Karla Velikog. Izdaje se od 30. ožujka 2023.

Što su kolekcionarski novčići?

U Njemačkoj je Savezno ministarstvo financija takozvani „gospodar kovanica“ i izdaje njemačke kolekcionarske kovanice na temelju Zakona o kovnici novca. Prema podacima ministarstva, godišnje se u optjecaj pusti deset do dvanaest kolekcionarskih kovanica, o motivima odlučuje Savezna vlada.

Kolekcionarski novčići u Njemačkoj imaju vrijednosti od pet do 100 eura. Iako su prema Zakonu o kovanom novcu prikladni kao sredstvo plaćanja unutar Njemačke, prema Saveznom ministarstvu financija često nisu prihvaćeni kao sredstvo plaćanja zbog svoje različite veličine ili boje.

Kako prepoznati vrijednu kovanicu od 2 eura?

Na vrijednost kovanice od 2 eura utječu različiti čimbenici. Mala kovanica ili druge katalogizirane posebne značajke sigurno mogu povećati vrijednost kolekcionara, objašnjava Stefan Lutter, direktor strukovnog udruženja njemačkog trgovca kovanicama e.V.

Na primjer, nepravilno kovanje, kao što je rotacija marke gdje je naličje kovanice naopako, može doseći kolekcionarsku vrijednost do 200 eura. U slučaju kovanica s neispravnim kovanjem, možda je vrijedno ne žuriti s dijeljenjem takvih primjeraka na blagajni supermarketa ili benzinske postaje.

U isto vrijeme, Lutter upozorava na kupnju navodno vrijednih kovanica na poznatim platformama kao što su eBay i Co. po fantastičnim cijenama. Ondje se s sumnjivim namjerama sve više nudi kovanica eura samoproglašenog netočnog kovanja.

Postoje ponude na odgovarajućim prodajnim platformama koje su ponekad u rasponu od pet znamenki. – Ne postoje optjecajne kovanice eura koje imaju peteroznamenkastu ili šesteroznamenkasti kolekcionarsku vrijednost, naglašava Lutter.

Umjesto toga, stvarna kolekcionarska vrijednost kovanica od 2 eura obično je u dvoznamenkastom, maksimalno troznamenkastom rasponu eura.

Koji je najvrjedniji novčić od 2 eura?

Osobito male države, kao što su Monako, San Marino i Vatikan, izdaju posebne kovanice u vrlo malim količinama. To čini primjerke temeljno vrijednima među kolekcionarima. Prema riječima Stefana Luttera, najvrjednija kovanica od 2 eura je kopija s portretom Grace Kelly.

Novčić je iskovan u Monaku 2007. godine i, prema riječima stručnjaka, ima vrijednost do 3.000 eura. Specijalizirani portal muenzen.eu daje usporedivu vrijednost. Tamo su prikazane najvrjednije kovanice od 2 eura s datumom kovanja i izdanja.

Prema popisu kojeg je objavio muenzen.eu ovo je 10 najvrjednijih kovanica od 2 eura:

Kovanica Država Količina Vrijednost
Grace Kelly Monako 20.001 3300 Eura
800. godišnjica izgradnje dvorca na stijenama Monaka Monako 10.000 3200 Eura
150. godišnjica postojanja Monte Carla Monako 15.000 1000 Eura
200. godišnjica Kneževske karabinjerske satnije Monako 15.000 700 Eura
100. godišnjica od smrti Alberta I. Monako 15.000 600 Eura
250. godišnjica rođenja Françoisa-Josepha Bosioa Monako 16.000 500 Eura
200. obljetnica stupanja na prijestolje princa Honoréa V Monako 15.000 450 Eura
300. godišnjica rođenja princa Honoréa III. Monako 15.000 400 Eura
10. godišnjica vjenčanja princa Albert II i princeze Charlène Monako 15.000 400 eura

Gdje se može procijeniti vrijednost kovanice od 2 eura?

Prije svega, strukovna udruženja kao što su Deutsche Münzenfachhandel e. V. ili Udruženje njemačkih trgovaca kovanicama e. V.. su institucije u Njemačkoj koje ozbiljno procjenjuju vrijednost pojedinačnih novčića ili cijelih kolekcija. Istodobno, sakupljači ili zainteresirani mogu se obratiti stručnjacima koje su javno imenovale i gospodarske komore. Odgovarajuće adrese mogu se pronaći u imeniku stručnjaka IHK.

Comments are closed.