Zadovoljna
Zadovoljna

‘OVO JE TREĆA PRIJETNJA NJEMAČKOJ’: Devet od 10 firmi s manjkom radnika, pozivaju se i stariji ljudi da rade duže

882

Velika većina njemačkih tvrtki bezuspješno traži kvalificiranije radnike i traži jednostavniji uvoz radne snage, objavio je u petak utjecajni ekonomski institut Ifo.

U istraživanju Ifo-a, među 1.700 tvrtki, njih 87 posto izjavilo je da imaju problema s popunjavanjem radnih mjesta, a više od trećine ocijenilo je da bi taj problem mogao ugroziti konkurentnost domaćeg gospodarstva.

Istodobno, 82 posto ispitanih tvrtki opisalo je ulaganja potrebna za popunjavanje radnih mjesta kao velika ili vrlo velika.

“Nedostatak kvalificiranih radnika, au međuvremenu i radnika općenito, treća je prijetnja Njemačkoj kao poslovnoj lokaciji, uz nedostatak sirovina i energije”, upozorio je direktor Zaklade obiteljskih poduzeća Rainer Kirchdörfer, prenosi dpa.

Domaće tvrtke problem pokušavaju riješiti ulaganjem u usavršavanje zaposlenika, boljim plaćama i fleksibilnim radnim vremenom.

Povrh toga, gotovo devet desetina njih, 88 posto, zahtijeva paket političkih mjera za promicanje naukovanja, primjerice kroz bolje strukovno obrazovanje u školama.

Gotovo tri četvrtine, 74 posto, ocijenilo je da bi Njemačka trebala pojednostaviti dolazak kvalificiranih radnika iz inozemstva i priznavanje njihovih kvalifikacija i diploma.

Osim toga, mnoge od 1.300 obiteljskih tvrtki u anketi pozivale su starije ljude da rade dulje i poticale nezaposlene žene da se zaposle.

Kliknite na sliku a zatim se vratite na tekst