Zadovoljna
Zadovoljna

OVA ODLUKA ĆE UTICATI NA MILIONE GRAĐANA U NJEMAČKOJ: Mijenja se porezni sistem za supružnike

714

Porezni sustav u Njemačkoj treba reformirati – to planira Savezno ministarstvo financija pod vodstvom ministra financija Christiana Lindnera (FDP). Pogođene su porezni razredi 3 i 5 koje koriste milijuni parova.

U ožujku se doznalo da je u tijeku izrada zakonskog paketa za projekt predviđen koalicijskim sporazumom.

U tijeku je reforma poreznih razreda 3 i 5 . Namijenjeni su supružnicima i registriranim civilnim partnerstvima koji žele iskoristiti učinak razvoda na smanjenje poreza.

Do sada je to funkcioniralo ovako: ako, na primjer, postoji velika razlika u dohotku između para, onaj koji ima veću plaću bira porezni razred 3, a drugi porezni razred 5.

Tada postoji visoko porezno opterećenje za partnera u razredu 5, ali to se kompenzira višom neto plaćom višeg primatelja u razredu 3 a to je više nego uravnoteženo.

Nedostatak toga je što parovima s ovakvim poreznim modelom često prijete visoki dodatni porezi.

“Semafor” koalicija sada planira da partneri koji koriste kombinaciju poreznih razreda 3 i 5 ubuduće pređu u razred 4 s faktorskim metodama.

Odbijeni porez na plaću umanjuje se za faktor koji porezna uprava izračunava iz očekivanog poreza na plaću.

Time se izbjegava veće oporezivanje u razredu 5 i postiže pravedna raspodjela poreznog tereta za oba partnera na temelju plaće koju su primali zajedno u braku. Metoda cijepanja je stoga zadržana.

Zašto koalicija želi promijeniti dosadašnji sustav?

Ministrica obitelji Lisa Paus (Zeleni) izjavila je da rodno ravnopravan porezni sustav treba redizajnirati porezne razrede 3 i 5.

“Ovo će pravednije raspodijeliti teret poreza na plaće između supružnika”, rekla je političarka Zelenih novinama Funke medija. Time bi se ojačala ekonomska jednakost i socijalna sigurnost žena.

Većina žena je u poreznom razredu 5: Obično zarađuju manje od svojih supružnika ili se brinu o djeci ili rodbini umjesto da budu stalno zaposlene.

Vlada reformom želi pravednije raspodijeliti porezni teret i više uključiti dotične žene u radni život.

Prednosti i nedostaci reforme za porezne obveznike

Prednosti koje reforma može donijeti su očite: parovi tako mogu izbjeći visoka dodatna plaćanja poreza.

Osim toga, partner u poreznom razredu 5 ima niže mjesečno porezno opterećenje, tj. više neto od bruto, te stoga može imati više koristi od zamjenskih naknada za plaću, kao što su naknade za skraćeno radno vrijeme.

Međutim, postoji nedostatak za parove u kojima radi samo jedan partner: ta osoba tada prima nižu mjesečnu neto plaću nego prije.

Međutim, tada je veći povrat poreza u poreznoj prijavi ili su doplate smanjene.

Kliknite na sliku a zatim se vratite na tekst