Zadovoljna
Zadovoljna

OSTALI STE BEZ POSLA U NJEMAČKOJ: Evo što morate učiniti ako ste prijavljeni u Ured za zapošljavanje i primate naknadu

657

Svatko tko je ostao bez posla u Njemačkoj dobiva potporu Ureda za zapošljavanje.

No, jednako tako svatko tko prima usluge od Ureda za zapošljavanje mora sudjelovati u mjerama za profesionalnu integraciju.

To znači kako će morati proći tečaj obuke za prijavu za posao.

Mnogi su se pitaju moraju li proći taj tečaj ako su već upoznati s njime? Stručnjaci odgovaraju kako se tzv. profesionalna integracija mora proći.

– U pravilu se tome ne možete oduprijeti, kaže Johannes Schipp, specijalist za radno pravo u Güterslohu.

Prema njegovim riječima, takva obuka za prijavu odvija se putem takozvanog integracijskog sporazuma s Uredom za zapošljavanje.

Tražitelji posla potpisuju da će sudjelovati u obuci odmah po prijavi u Ured za zapošljavanje. Oni koji ne potpišu mogu se upravnim aktom prisiliti na sudjelovanje.

Ako tražitelji posla ipak odbiju sudjelovati u toj mjeri, moraju očekivati ​​posljedice.

Za primatelje naknade za nezaposlene I to je znači razdoblje blokade, dok se primateljima naknade za nezaposlene II može smanjiti naknada.

Oni koji traže posao i odbiju mjeru profesionalne integracije moraju i dalje očekivati ​​smanjenje beneficija – prva povreda obveze za deset posto, druga za 20 posto i treća za 30 posto.

Ubuduće pak više ne bi trebao postojati integracijski sporazum, nego plan suradnje. – Ali ova će promjena stupiti na snagu tek 1. srpnja 2023., kaže Schipp.

Kliknite na sliku a zatim se vratite na tekst