Zadovoljna
Zadovoljna

OSIGURANE OSNOVNE NAMIRNICE: Hoće li ovo postati stvarnost i u njemačkim trgovinama?

910

U velikom broju engleskih supermarketa određene namirnice su dodatno osigurane kako bi se onemogućila njihova krađa. Taj trend uskoro bi, pišu njemački mediji, mogao stići i u Njemačku.

Cijene svih mliječnih proizvoda u Engleskoj lani su poskupjele čak 13 posto. Nastavljaju poskupljivati cijene mlijeka, sira i maslaca.

Poskupljenja su tolika da sve više ljudi dolazi u iskušenje da kradu. Posljedica toga je da su trgovci osim pića, osigurali i mliječne proizvode.

Naime, veliki engleski lanci kao što su Sainsbury’s, Coop i Tesco, čak i engleska podružnica Aldija osigurala je mliječne proizvode te su oni smješteni na police uz dodatni alarm.

Njemački mediji pišu kako se veliki supermarketi poput Lidla, Rewea, Nettoa i drugih u Njemačkoj i dalje suzdržavaju od takvog načina prodaje.

– No ako cijene sira, maslaca i mlijeka nastave poskupljivati, vjerojatno ćemo morati računati i na posebnu zaštitu mliječnih proizvoda u Njemačkoj, javlja njemačka Udruga mliječne industrije.

– U slučaju mliječnih proizvoda s duljim ugovornim rokovima, poskupljenja u trgovinama još nisu stigla, to će se dogoditi tek u nadolazećim tjednima i mjesecima.

Stope povećanja od 20 posto mogle bi biti moguće. Na kraju, međutim, to je stvar pregovora između mljekara i trgovačkih društava.

Ne bi se pomislilo da je moguće ali neki proizvođači maslaca naplaćuju više od tri eura za paketić od 250 grama, rekao je Björn Börgermann, direktor Udruge mliječne industrije za “Neue Osnabrücker Zeitung”.

Poljoprivrednici očekuju pad cijena nekih proizvoda, poput jestivog ulja.

No vrhunci cijena mlijeka i maslaca još nisu dosegnuti. Ostaje za vidjeti hoće li u Njemačkoj određena hrana biti osigurana.

Kliknite na sliku a zatim se vratite na tekst