Zadovoljna
Zadovoljna

ODLAZAK LIJEČNIKU U NJEMAČKOJ: Evo šta mnogi pacijenti ne znaju pa plaćaju ono što ne bi trebali

1.407

U Njemačkoj je puno toga poskupjelo pa čini se i posjet liječnicima.

Primjerice, u ginekološkoj ordinaciji u Kölnu, 31-godišnja pacijentica je, umjesto ranijih 40 eura za pregled raka dojke, platila 110 eura.

– Zbog ukrajinskog rata imam veće materijalne troškove, opravdava se liječnik na pitanje novinara RTL-a kako je došlo do tako visokog poskupljenja.

– Nažalost, zdravstveno osiguranje gotovo ništa više ne plaća – nastavlja liječnik.

Upravo takvi trenuci predstavljaju velike izazove za pacijente kao medicinske laike. Tko želi uštedjeti na svom zdravlju? Ali je li to zakonito i što je s obrazloženjem liječnika?

Pacijentima nisu prikazane nikakve alternative. Savjetovalište za potrošače spomenuti slučaj iz Kölna opisuje kao “pametnu prodajnu taktiku.”

No, istodobno nije lako doći do termina kod specijaliste, a također je teško promijeniti liječnika.

Pacijenti imaju pravo na besplatan pregled

No jedno je vrlo jasno: zdravstveno osigurani pacijenti imaju pravo i na pregled za rak, za koji ne moraju ništa dodatno platiti.

To na upit RTL-a potvrđuju i iz Strukovne udruge ginekologa e.V. Nažalost, mnogi pacijenti ne znaju na što sve imaju pravo, pa plaćaju ono što ne bi trebali po zakonu platiti.

Na pitanje što je s liječničkom izjavom da mu je materijal zbog rata u Ukrajini toliko porastao da su se troškovi pregleda pacijenata morali naglo povećati, glasnogovornica Udruge liječnika obveznog zdravstvenog osiguranja (KBV) Anna Eichner kaže kako do sada nije bilo poskupljenja.

– Povećane cijene energije utječu na industriju, privatna kućanstva, ali i zdravstvo sa svim procesima opskrbe.

Međutim, do sada nije bilo promjena u preporuci za naplatu od strane Udruge liječnika obveznog zdravstvenog osiguranja (KBV) ili KV-ova na državnoj razini.

Ono što je liječnik naplatio 31-godišnjoj pacijentici nije dio godišnjeg pregleda raka, koji zapravo pripadaju pacijentima zdravstvenog osiguranja.

Naprotiv, to je individualna zdravstvena usluga čije troškove pacijenti snose sami, objašnjava glasnogovornica udruge Anna Eichner.

Kliknite na sliku a zatim se vratite na tekst