Zadovoljna
Zadovoljna

OD PONEDJELJKA, 1.MAJA, U NJEMAČKOJ: Veća plaća, dežurstva, dodatni godišnji odmor – evo na kojim poslovima

733

Od ponedjeljka, 1. svibnja, u Njemačkoj će se pomoćnim njegovateljima, kvalificiranim njegovateljima i medicinskom osoblju povećati minimalna plaća.

Pomoćnim njegovateljima (Pflegehilfskräfte) minimalna satnica se povećava s 13,70 eura na 13,90 eura, kvalificiranim njegovateljima (qualifizierte Pflegehilfskräfte) minimalna stanica će se povećati s 14,60 na 14,90 eura, a stručnim njegovateljima (Pflegefachkräfte) s 17,10 na 17,65 eura.

Poslodavci također moraju platiti minimalnu plaću za vrijeme putovanja njegovatelja između pacijenata ili između pacijenata i prostorija pružatelja skrbi.

Poslodavac mora za dežurstva plaćati najmanje 40 posto minimalne plaće.

Više godišnjeg odmora za njegovatelje

Podsjetimo, prema Pravilniku zaposlenici u skrbi imaju pravo i na dodatni plaćeni godišnji odmor iznad zakonskog prava na godišnji odmor.

Za zaposlenike s petodnevnim radnim tjednom ovaj dodatni odmor iznosio je sedam dana u 2022. godini, a devet dana za svaku od 2023. i 2024. godine.

Zdravstveni radnici imaju pravo na minimalnu plaću koja je viša od opće zakonom propisane minimalne plaće. Dana 5. veljače 2022.

Povjerenstvo za njegovatelje dogovorilo je postupno povećanje minimalnih plaća u skrbi i dodatnih dana godišnjeg odmora za zaposlenike. Nove minimalne plaće za skrb utvrđene su pravilnikom.

Ona je stupila na snagu 1. maja 2022. godine, čime su nove minimalne plaće i pravo na dodatni godišnji odmor postali općeobvezujući.

Njemačko savezno ministarstvo zdravstva je ove informacije objavilo na svojim internetskim stranicama.

Ovo je drugo od ranije tri najavljena povećanja minimalne plaće njegovateljima.

U trećem koraku planirano je daljnje povećanje plaća od 1. prosinca 2023. godine.

Kliknite na sliku a zatim se vratite na tekst