Zadovoljna
Zadovoljna

OD NEDJELJE, 1.JANUARA 2023.: Pogledajte što se mijenja za stanare i stanodavce u Njemačkoj

1.077

Bilo da se radi o većim poreznim olakšicama ili nižim troškovima grijanja, ovo su najveće promjene o kojima iznajmljivači i vlasnici kuća u Njemačkoj moraju znati.

Veće stambene pogodnosti

Otprilike dva milijuna kućanstava moći će dobiti novu stambenu naknadu “Wohngeld Plus”, u odnosu na sadašnjih 600.000 koja primaju Wohngeld (stambenu naknadu). Naknada je također više nego udvostručena sa 180 € na 370 € mjesečno.

„Pogodnost utire put ekonomičnom i obiteljskom stanovanju.

Stanari i vlasnici s nižim primanjima mogu dobiti ovu naknadu za stanovanje”, napisao je glasnogovornik Vlade u priopćenju.

Više indeksa najamnine

Gradovi s više od 50.000 stanovnika moraju pripremiti Mietspiegel, indeks trenutačnih najamnina koje plaćaju stanari, raščlanjen na faktore kao što su veličina i lokacija.

Popisi su trebali biti dostupni počevši od 1. siječnja 2023., iako su u nekim slučajevima gradovima sa složenijim indeksima rokovi produženi do 1. siječnja 2024.

Više fleksibilnosti uz ‘Kućni ured’

Nastavak (i povećanje) tzv. dodatka za Kućni posao znači da porezni obveznici mogu tražiti iznos od 5 € za svaki kalendarski dan u kojem rade isključivo kod kuće.

Od 2023. godišnji će maksimum biti ograničen na 1.000 eura umjesto dosadašnjih 600 eura.

To znači da će ubuduće 200 umjesto 120 dana rada od kuće imati pravo na porezne olakšice. Propis se također primjenjuje ako nema odvojenog prostora za rad.

Više poreznih olakšica za promjene stambenog prostora

Vlasnici kuća koji iduće godine planiraju obnoviti svoje domove moći će iskoristiti povećani porezni kredit.

Stopa amortizacije za izvršene radove povećat će se s dva na tri posto od 1. januara 2023.

Svatko tko postavlja fotonaponski sustav u svom domu također će moći tražiti poreznu olakšicu.

Kočnica cijene plina

Za privatna kućanstva cijena plina trebala bi biti ograničena na 12 centi po kilovatsatu između ožujka 2023. i travnja 2024., za 80 posto godišnje potrošnje iz prethodne godine.

Kočnica cijena plina (za plin i grijanje) primjenjuje se od 1. ožujka 2023. do 30. travnja 2024. i za stanare i za vlasnike.

U ožujku će se retroaktivno priznati i iznosi olakšica za siječanj i veljaču 2023. godine.

Kočnica cijene električne energije

Kočnica cijena električne energije također će se primjenjivati od 1. ožujka 2023. do 30. travnja 2024. I ovdje će se iznosi olakšica za siječanj i veljaču 2023. primjenjivati retroaktivno u ožujku.

Cijena električne energije za privatne potrošače te male i srednje poduzetnike (s potrošnjom električne energije do 30.000 kWh godišnje) bit će ograničena na 40 ct/kWh bruto, uključujući sve poreze, namete, prireze i mrežarinu.

To se odnosi na osnovni uvjet od 80 posto potrošnje iz prethodne godine.

Stanodavci preuzimaju porez na CO2

Naknadu za CO2 (CO2 Abgabe) – koja se temelji na emisiji ugljičnog dioksida (CO2) kućanstva – do sada su plaćali prvenstveno stanari.

Amandmanom na postojeći zakon, koji je na snazi od 2021., od stanodavaca će također biti zatraženo da plate račune za namet od 1. siječnja.

Trenutačno se mora platiti 30 eura po toni ispuštenog CO2 izgaranjem nafte i plina. Do 2025. pristojba će se postupno povećavati do 55 eura po toni.

Raste porez na nasljedstvo

Svatko tko će naslijediti dom treba uzeti u obzir: Porez na nasljedstvo i darove (Erbschaftsteuer) raste od 1. siječnja.

Međutim, točan iznos povećanja ovisi o nekoliko čimbenika, kao što je od koga je nekretnina naslijeđena (tj. od roditelja ili daljeg rođaka) i njezina trenutna vrijednost – što znači da bi darivanje stana u sredini Münchena moglo biti čak i pretjerano skupo, kako ističu kritičari novog zakona.

Kliknite na sliku a zatim se vratite na tekst