Zadovoljna
Zadovoljna

OD 1. OKTOBRA U NJEMAČKOJ: Uvodi se dodatna naknada koju ćete morati da plaćate

1.519

Zbog visokih cijena uvoznog plina u Njemačkoj se od listopada uvodi dodatna naknada koju će morati plaćati i privatna kućanstva i tvrtke, a bit će aktualna do kraja ožujka 2024. godine. Iznosit će nekoliko stotina eura po kućanstvu.

Neki mediji čak pišu kako bi za privatna kućanstva naknada mogla doći do 1.000 eura. Riječ je naknadi kojom se želi rasteretiti uvoznici plina.

Planirana naknada za sve kupce plina trebala bi se primjenjivati ​​od 1. oktobra. Koliko će plin poskupjeti za potrošače, tek će se vidjeti.

Najprije se raspodjela izračunava na temelju pretpostavke troškova, a zatim se prebija sa stvarnim troškovima.

Prve brojke mogle bi biti poznate od kolovoza. Isplate vjerojatno neće stići odmah od listopada, nego nešto kasnije, doznaje se iz Ministarstva gospodarstva.

Dodatna naknada će ovisiti o tome koje odštetne zahtjeve uvoznici plina postavljaju.

Savezni ministar gospodarstva Robert Habeck ipak je dao početnu prognozu. Naknada će kućanstva vjerojatno opteretiti s nekoliko stotina eura.

– Očekujemo da će biti između 1,5 i pet centi po kilovat satu, kaže političar Zelenih.

Ako je prosječna potrošnja 20.000 kilovatsati plina godišnje, to je u srednjem troznamenkastom rasponu eura.

Ne zna se točno koliki su troškovi nabave plina u studenom i prosincu. Ali gorka je vijest: to je definitivno nekoliko stotina eura po kućanstvu.

Habeck je govorio o “najvećoj energetskoj krizi” u Njemačkoj te je pozvao na zajednički napor.

– Svi možemo dati doprinos i svi dajemo doprinos, osim ako ne zatvorimo oči i uši, rekao je političar Zelenih.

Kad bi se smanjila potrošnja plina, stvorilo bi se više slobode kako bi se izbjegli “neugodni koraci”, smatra Habeck. “A također štedimo novac, svatko od nas.”

Kancelar Olaf Scholz prošlog je tjedna pozvao na povećanje cijene plina za dva centa po kilovatsatu i govorio o dodatnim godišnjim troškovima od 200 ili 300 eura za četveročlanu obitelj.

Otprilike polovica svih stanova grije se na plin

Portal za usporedbu Check24 izračunao je dodatne troškove od 476 eura za godišnju potrošnju od 20.000 kilovatsati i namet od dva centa.

To uključuje PDV. Naknada će se primjenjivati ​​godinu i pol dana, odnosno do kraja ožujka 2024. Otprilike polovica svih stanova u Njemačkoj grije se plinom.

Dobavljači plina trebali bi moći prenijeti oštro povećane nabavne cijene zbog ograničenja ruskih isporuka na sve potrošače plina putem dodatne naknade.

Prema ranijim informacijama, planirano je da uvoznici 90 posto većih troškova nabave mogu prenijeti preko nameta.

Uvoznici još moraju snositi svoje troškove do kraja rujna. Naknadu moraju plaćati i tvrtke i privatna kućanstva. Dolazi povrh uobičajenih povećanja cijena koja postupno stupaju na snagu.

Namet bi trebao biti isti za sve dobavljače

S obzirom na napetu situaciju na tržištu plina, naknada je nužna kako bi se održala opskrba plinom u nadolazećoj zimi. “

– Bez njih, tvrtke za opskrbu plinom bile bi u opasnosti u cijelom opskrbnom lancu, priopćilo je ministarstvo.

Namet bi trebao biti isti za sve dobavljače. To znači da je teret pravedno raspoređen.

Pojedinosti će se urediti zakonskim pravilnikom na temelju Zakona o energetskoj sigurnosti. Očekuje se da će vlada uskoro usvojiti uredbu.

Naknade za uvoznike organizirat će takozvani upravitelj tržišnog područja Trading Hub Europe. Tvrtka je odgovorna za organizaciju njemačkog tržišta plina.

Uvoznici su dužni točno uračunati svoje dodatne troškove. Dodatni troškovi se zatim preko dobavljača prenose na krajnje kupce.

Kliknite na sliku a zatim se vratite na tekst