Zadovoljna
Zadovoljna

OD 1. OKTOBRA: Ovim stanovnicima Njemačke slijedi ogromno poskupljenje plina – umjesto 7,87 centi po kWh plaćat će čak….

1.643

Prvi kupci plina u Njemačkoj već znaju što ih čeka na jesen: energetski div “RheinEnergie” najavio je mega poskupljenje.

Od 1. oktobra cijena će se više nego udvostručiti! Pogođeni ovim poskupljenjem su građani Kölna!

Potrošeni kilovatsat prirodnog plina tada će koštati 18,30 centi (umjesto 7,87 centi) po kilovatsatu (kWh). Energetski div objavio je to u ponedjeljak.

Prema primjeru izračuna za prosječno kućanstvo (godišnja potrošnja 10.000 kWh): Troškovi rastu s oko 960 na 2.002 eura – više od 1.000 eura! Povećanje: preko 100 posto.

„Razlog tome je povećanje troškova nabave prirodnog plina za gotovo 450 posto u odnosu na razdoblje nabave 2021/22 do 2022/23.

Unatoč sustavu dugotrajne kontinuirane nabave, to dovodi do značajnog rasta cijena.”, kažu iz RheinEnergie.

Na tržištu prirodnog plina cijena je nedavno premašila rekordnu razinu s početka srpnja. Kraj poskupljenja se ne nazire.

Kancelar Olaf Scholz (SPD) predvidio je povećanje cijene plina od dva centa po kilovatsatu prije gotovo dva tjedna i govorio o dodatnim godišnjim troškovima od 200 ili 300 eura za četveročlanu obitelj.

Točan iznos nadoplate trebao bi biti objavljen na internetu sredinom ili krajem kolovoza.

Ova naknada glasi: Dodatni troškovi nabave plina koje veleprodajne tvrtke imaju zbog neuspjeha ruskih ugovornih isporuka i skuplje naknadne nabave na svjetskom tržištu mogu se podijeliti na sve krajnje kupce.

No, takva dodatna naknada za plin NE stoji iza povećanja RheinEnergie. To “još nije uzeto u obzir u gore navedenim cijenama (…)”, navodi regionalna tvrtka za opskrbu energijom.

Još jedan troškovni šok očekuje kupce “RheinEnergie” čim doplata (vjerojatno) stupi na snagu 1. listopada. To bi onda još jednom moglo napraviti ogromni izdatak za mnoge kupce plina.

Savezni ministar gospodarstva Robert Habeck (Zeleni) nedavno je namet nazvao: “Korak koji podrazumijeva veliko opterećenje”. Vicekancelar je realnom ocijenio cijenu od “do pet centi po kilovatsatu”.

Ovaj skok cijena do pet centi po kWh značio bi: U ekstremnim slučajevima, četveročlano kućanstvo moglo bi dobiti nadoplatu od gotovo 1.000 eura godišnje. I to pored poskupljenja plina.

Kliknite na sliku a zatim se vratite na tekst