Publisher Theme
Art is not a luxury, but a necessity.

OD 1. MAJA NOVI PROPIS U NJEMAČKOJ: Odnosi se na skoro sve osobe koje trebaju nove dokumente

199

Već danas postoje pravila kako mora izgledati fotografija za biometrijsku putovnicu. Ali uskoro će u Njemačkoj na snagu stupiti propisi koji se odnose na način izrade fotografije.

Identifikacijska iskaznica ima mnoge značajke koje ju čine otpornom na krivotvorenje. To uključuje holografske portrete, vodene žigove, odraz saveznog orla ili raznobojne giljoše.

No to očito nije dovoljno, jer od 1. svibnja 2025. bit će novi zahtjevi za biometrijsku fotografiju putovnice koja se može koristiti na putovnici. Razlog tome je metoda prijevare koja se naziva “morfing”.

Fotografije s osobnih iskaznica uskoro će biti samo digitalne

Kriminalci koriste tehniku morfiranja u uređivanju slika kako bi spojili lica dviju ili više osoba u jedno novo. Na taj se način može manipulirati putovnicama i identifikacijskim dokumentima, što primjerice omogućuje ilegalne prelaske granice ili druge prijevare.

Kako bi se to spriječilo, od 1. svibnja 2025. fotografije će se izrađivati samo digitalno i moraju se poslati Uredu za registraciju građana ili Uredu za useljeništvo putem sigurne veze.

Tehnička smjernica TR-03170 opisuje cijeli tehnički proces u 13 koraka. Na primjer, usluga u oblaku trebala bi se koristiti za prijenos od pružatelja usluga do tijela, a fotografije putovnice također će biti šifrirane od početka do kraja.

Tijekom sigurnog prijenosa podataka potrebno je provjeriti i biometrijsku prikladnost fotografije. Nakon tog roka građani će imati priliku fotografiju za svoju putovnicu napraviti izravno od strane vlasti ili odgovarajućeg pružatelja usluga. Kao i obično, to mogu biti fotografi.

Što znači nova politika fotografije?

Mnogi će se građani zapitati moraju li baš mijenjati osobnu iskaznicu ili putovnicu. Prema riječima glasnogovornika ministarstva, nova se uredba odnosi samo na dokumente koji će tek biti podneseni od 1. svibnja 2025.

To znači da morate snimiti novu fotografiju tek nakon što istekne vaša trenutno važeća osobna iskaznica ili putovnica.

Svatko tko se boji da će to zahtijevati nekoliko posjeta vlastima, može biti miran. Posjet uredu bio bi dovoljan, jer bi se fotografija trebala snimiti izravno na licu mjesta, odnosno u dvije foto-kabine koje rade u prisustvu zaposlenika.

Međutim, izrada fotografije za putovnicu ili osobnu iskaznicu podrazumijeva dodatne troškove. Očekuje se da će naknada za troškove biti do šest eura.

Comments are closed.