Zadovoljna
Zadovoljna

OD 1. JULA PROMJENE U LIDLU, KAUFLANDU i Co: Nova usluga će biti obvezna

2.475

Od 1. jula bit će nekoliko promjena za potrošače u Njemačkoj. Jedna od njih je i usluga koju će također imati u ponudi Kaufland , Lidl i ostali diskontni lanci.

Nova usluga će biti obavezna od 1. sjula.

Naime, riječ je o zakonu koji obvezuje trgovce ukupne površine veće od 800 četvornih metara- koji imaju i električne uređaje u svom asortimanu – da preuzimaju stare električne uređaje.

To znači da će trgovci poput Kauflanda ili Lidla također od srpnja biti obvezni prihvaćati elektronički otpad – čak i ako se ne radi o vlastitim proizvodima.

Predaja elektroničkog otpada trebala bi biti besplatna za potrošače.

Trenutno (od 24. lipnja) još uvijek je nejasno kako bi nova usluga trebala izgledati u praksi, jer nedostaje koncept. Važna točka koju njemačka pomoć za okoliš oštro kritizira.

Šokantno je vidjeti da mnoge tvrtke u Njemačkoj još uvijek nisu predstavile koncepte prilagođene potrošačima za to, unatoč dugom pripremnom razdoblju od više od godinu dana, rekla je Barbara Metz, direktorica pomoći za okoliš.

U principu, sve vrste elektroničkog otpada mogu se od 1. jula predati u supermarkete i diskonte, pod uvjetom da sama tvrtka ima u svom asortimanu elektroničke uređaje i da je veličine najmanje 800 četvornih metara.

Ako je to slučaj, stari elektronički uređaji se mogu predati – odlučujuća je veličina.

Uređaje s duljinom ruba manjom od 25 centimetara možete besplatno predati u poslovnici bez kupnje bilo čega novog.

Mogu se predati i stari električni uređaji s duljinom ruba većim od 25 centimetara – ali samo ako se istovremeno kupi novi uređaj iste vrste.

Primjerice, svatko tko kupi novi procesor hrane u asortimanu Lidla ili Kauflanda može svoj stari uređaj ostaviti u poslovnici – bez obzira na veličinu.

To postaje posebno zanimljivo kada su u pitanju veliki uređaji poput klima uređaja koje prodaju i Kaufland i Lidl.

Međutim, neki korisnici zabrinuti su zbog recikliranja. “Što diskontni lanci rade sa starim uređajima?”, želi znati jedan korisnik.

“Ovo bi imalo smisla ako se pravilno reciklira”, piše drugi.

Dakle, ostaje još nekoliko neodgovorenih pitanja kada novo pravilo o recikliranju počne u srpnju.

Kliknite na sliku a zatim se vratite na tekst