Zadovoljna
Zadovoljna

OD 1. JANUARA 2023.GODINE: U Njemačkoj će doći do značajne promjene koja će uticati na ove stanovnike

2.777

Standardna stopa Hartz IV trebala bi se povećati za 4,6 posto 1. januara 2023. godine.

No, problem je to što je inflacija već u srpnju bila 7,5 posto. Nova standardna stopa stoga neće moći kompenzirati posljedice inflacije.

Šta to znači za pogođene? Kupovna moć i dalje pada, a novac koji dobivaju u obliku socijalnih naknada gubi vrijednost. U međuvremenu, mnoge druge stvari poskupljuju.

Razlog zašto se ne poduzimaju protumjere je zastarjela formula obračuna koja ne može pratiti trenutnu inflaciju i savezni ministar financija koji se želi držati te formule.

Potreban je “suvremeni izračun”

Generalni direktor Paritätischer Wohlfahrtsverbanda, Ulrich Schneider, stoga je u intervjuu za Njemačku uredničku mrežu (RND) pozvao na novi način obračuna i paušalno povećanje naknada za 200 eura.

No, tako ne bi trebalo ostati, ubuduće povećanja više ne bi trebala biti vezana za formulu, već bi trebalo uvesti “suvremeni izračun”.

Ministar financija Lindner

Ministar financija Christian Linder vjerojatno neće biti oduševljen ovom idejom.

Lindner nije odgovorio na planove ministra rada Hubertusa Heila iz SPD-a da uspostavi novi mehanizam za izračun skorog dohotka građana.

Prethodno je Heil istaknuo da treba promijeniti izračun standardne stope, uz obrazloženje da “dosadašnji mehanizam previše zaostaje za razvojem cijena”.

– Postoji isprobana i testirana procedura kojom se standardne stope prilagođavaju kretanju cijena i plaća. Trebamo se toga držati, rekao je Christian Lindner.

Kliknite na sliku a zatim se vratite na tekst