Zadovoljna
Zadovoljna

OBJAVLJENO I ZBOG ČEGA: U Njemačkoj će 8. decembra svi mobiteli zazvoniti u isto vrijeme

1.437

Šumski požari, poplave i ekstremni vremenski uvjeti uvijek iznova odnose živote.

Kako bi se što učinkovitije upozorilo stanovništvo ako dođe do najgoreg, u cijeloj Njemačkoj je 8. prosinca proglašen Dan upozorenja.

Tog dana, oko 11 sati gotovo bi svi mobilni uređaji trebali dobiti SMS, a oglasit će se i zvuk sirene s mobitela, čak i ako je mobitel isključen.

Nedavna prošlost posebno je otkrila kako je Njemačka daleko od imunosti na destruktivno nasilje koje priroda ponekad može osloboditi.

Bilo da je riječ o katastrofi poplave ili jakim šumskim požarima.

Kako bismo mogli na vrijeme upozoriti ljude u izvanrednim situacijama, dan upozorenja osmišljen je kao svojevrsna probna vožnja za hitne slučajeve, navode njemačke vlasti.

Savezne i državne vlade, kao i svi okruzi i gradovi sudionici testiraju svoje uređaje za upozorenje na taj dan.

To će se izvesti putem mobilne usluge “Cell Broadcast”. Svaki pametni telefon koji je registriran na njemačkoj radio stanici i kompatibilan je s uslugom prima SMS.

Milijuni mobilnih telefona mogu se dosegnuti u roku od nekoliko sekundi putem sustava.

Cell broadcast postoji više od dvadeset godina i podržavaju ga gotovo svi mobilni telefoni i pametni telefoni.

Kod mnogih od ovih uređaja, emitiranje stanica je već aktivirano po isporuci, a kod nekih modela korisnik tu funkciju mora aktivirati ručno, navodi IT stranica Golem.

Prema informacijama Saveznog ureda za pomoć u katastrofama, poruke upozorenja najviše razine upozorenja ne mogu se potisnuti: čak i ako ste isključili funkciju, primit ćete obavijest na svoj pametni mobitel.

Kliknite na sliku a zatim se vratite na tekst