Zadovoljna
Zadovoljna

NOVI ZAKON OD PONEDJELJKA: Besplatni artikli u trgovinama – evo koji i gdje i za koga

1.562

Slobodan pristup tamponima i higijenskim ulošcima sada je zakonska obveza u Škotskoj.

U ponedjeljak, 15. kolovoza, stupio je na snagu zakon koji zahtijeva od obrazovnih institucija i općinskih tijela da “osiguraju besplatne mjesečne proizvode svima koji ih trebaju”.

Škotska je prva država na svijetu koja ima takav zakon.

Škotska laburistička zastupnica Monica Lennon, koja je sponzorirala zakon donesen još 2020., rekla je:

“Posebno sada, s rastućim troškovima života, zakon je svjetionik nade, pokazujući što se može postići kada se političari udruže i za dobrobit ljudi djeluju.”

10 posto djevojaka između 14 i 21 nije si moglo priuštiti odgovarajuće proizvode

Od 2017. Škotska je već uložila oko 27 milijuna funti (gotovo 32 milijuna eura) kako bi uloške i tampone učinila dostupnima na javnim mjestima.

Dostupnost je bila obavezna u školama protekle godine, a sada se proširuje.

– Ponosni smo što smo prva nacionalna vlada u svijetu koja je poduzela ovaj korak, rekla je ministrica za socijalnu skrb Shona Robison.

Činjenica da si djevojke i žene ne mogu priuštiti odgovarajuće proizvode u vrijeme mjesečnice problem je u mnogim zemljama diljem svijeta.

Istraživanje dobrotvorne organizacije Plan International iz 2017. pokazalo je da 10% djevojaka i mladih žena u dobi od 14 do 21 godine u Ujedinjenom Kraljevstvu nije moglo priuštiti proizvode za menstruaciju – 15% ih je imalo financijskih poteškoća da ih priušti.

Kliknite na sliku a zatim se vratite na tekst