Publisher Theme
Art is not a luxury, but a necessity.

NOVI ŠTRAJK U NJEMAČKOJ: Javni prijevoz paraliziran u oko 80 gradova i oko 40 okruga – donosimo pregled situacije po saveznim zemljama

42

U Njemačkoj je u petak ujutro počeo štrajk u javnom prijevozu u gotovo svih njemačkim saveznim zemljama. Ne štrajka se samo u Bavarskoj.

Istodobno, od srijede navečer traju štrajkovi sigurnosnog osoblja u zrašnim lukama na koje je pozvao sindikat Verdi. U najvećoj njemačkoj zračnoj luci, Frankfurtu, gotovo sve stoji. Kako je objavio operator zračne luke Fraport, u Frankfurtu nije moguć ukrcaj. Zbog toga su brojni letovi otkazani.

Prema informacijama sindikata Verdi, štrajkom u javnom prijevozu je pogođeno više od 130 komunalnih tvrtki u oko 80 gradova i oko 40 okruga, kao i ukupno 90.000 zaposlenika.

Već od tri sata ujutro došlo je do značajnih ograničenja lokalnog javnog prijevoza. Štrajkom upozorenja sindikat Verdi uvelike paralizira autobusni, podzemni i tramvajski promet u 15 saveznih zemalja.

Baden-Württemberg
Cjelodnevnim štrajkom, kako je najavio ver.di, pogođena su gradska prijevoznička poduzeća u Baden-Badenu, Esslingenu, Freiburgu, Heilbronnu, Karlsruheu, Konstanzu i Stuttgartu.

Bavarska
Autobusi i vlakovi gradskog prijevoza prometuju bez ograničenja. Sindikat ver.di trenutno pregovara za sve savezne zemlje osim Bavarske.

Berlin
U Berlinu bi štrajk trebao trajati samo do 10 sati. Lokalni javni prijevoz trebao bi tada postupno ponovno krenuti. Prema Berliner Verkehrsbetriebe (BVG), svi tramvaji i podzemne željeznice, kao i većina autobusnih linija bit će otkazani tijekom štrajka. U prometu će između ostalih biti i autobusne linije M36 i 106.

Brandenburg
U Brandenburgu traje cjelodnevni štrajk. Ovdje je pogođeno 14 prijevozničkih tvrtki. Potsdam GmbH već je najavio da će između petka u 3 ujutro i subote u 4 ujutro biti otkazana sva putovanja tramvajem, trajektom i većina autobusa.

Transportna poduzeća u okruzima Oberspreewald-Lausitz, Ostprignitz-Ruppin, Prignitz i Uckermark nisu pogođena štrajkom – promet se odvija.

Također neće biti štrajka u željezničkom prometu. Prema prometnom udruženju Berlin-Brandenburg, S-Bahn, regionalni i međugradski vlakovi trebali bi voziti prema planu. Vlakovi Odeg i NEB također ne štrajkaju.

Bremen
U Bremenu štrajkaju zaposlenici Bremer Straßenbahn AG. Pogođene su i noćne linije. Individualna putovanja odvijaju se na linijama 29/52, 57/58 te 63S i 81.

Hamburg i Schleswig-Holstein
Sindikat Verdi pozvao je zaposlenike transportne tvrtke Hamburg-Holstein (VHH) na štrajk upozorenja. VHH prvenstveno upravlja autobusnim rutama u području Schleswig-Holsteina oko Hamburga. Štrajk utječe i na rute školskih autobusa. Međutim, hamburški S-Bahn i regionalni vlakovi nisu pogođeni.

Hessen

Sindikat Verdi poziva svoje članove na štrajk upozorenja u gradskim prijevoznicima. Posebno je pogođen lokalni prijevoz u Frankfurtu, Kasselu i Wiesbadenu. U Offenbachu se, međutim, ne očekuju nikakva ograničenja.

Mecklenburg-Zapadno Pomorje
Rostocker Straßenbahn AG (RSAG), između ostalih, pogođen je od 3:30 ujutro. Tamo će za vrijeme trajanja štrajka biti otkazana sva putovanja na svim autobusnim i tramvajskim linijama. To vrijedi i za dvije noćne autobusne linije F1 i F2. RSAG je naglasio da S-Bahn i regionalni vlakovi kojima upravlja Deutsche Bahn nisu pogođeni štrajkom.

Prema navodima sindikata, štrajkom upozorenja pogođena su sljedeća poduzeća: VLP (Verkehrsbetriebe Ludwigslust Parchim), Nahbus (Nordwestmecklenburg GmbH), RSAG Rostock, Rebus (Regionalbus Rostock), MVVG (Mecklenburg-Vorpommersche Verkehrsgesellschaft mbH), VBG (Verkehrsbetrieb Greifswald). GmbH), VVG (Verkehrsgesellschaft Vorpommern-Greifswald mbH).

Donja Saska
U Donjoj Saskoj, zaposlenici prijevozničke tvrtke Braunschweig, prijevozničke tvrtke Göttingen, trolejbus i SWO-Mobil u Osnabrücku, gradski autobus Goslar, Üstra Hannover i prijevoznička tvrtka Wolfsburg obustavili su rad.

Sjeverna Rajna-Vestfalija
Ovog petka u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji neće prometovati tramvaji ni podzemna željeznica. U mnogim mjestima prometuje samo nekoliko autobusa u lokalnom javnom prijevozu. U štrajku su gotovo sve velike prijevozničke tvrtke kao što su KVB ( Köln ), Rheinbahn (Düsseldorf), DSW21 (Dortmund) i gradsko komunalno poduzeće Münster.

Izuzetak je aachensko prijevozničko poduzeće ASEAG, koje ne štrajka i čiji autobusi prometuju u Aachenu i okolici grada. Ali RVK (Köln), RSVG (Troisdorf), OVAG (Gummersbach) i WVG grupa (Münster) također ne štrajkaju.

Falačko-Porajnje (Rheinland-Pfalz)

Ovo utječe na sve akcije i lokacije KRN-Kommunalverkehr Rhein-Nahe GmbH, Mainzer Verkehrsgesellschaft mbH, Stadtwerke Pirmasens Verkehrs-GmbH, SWK Stadtwerke Kaiserslautern Verkehrs-AG i SWT AöR grada Triera.

U industriji privatnih autobusa u Falačkom-Porajnju, na primjer, sve tvrtke i lokacije su DB Regio Bus Mitte GmbH, DB Regio Bus Rhein-Mosel GmbH, Palatina Bus GmbH, SVG Scherer Verkehrs GmbH, Scherer Reisen Omnibus Gesellschaft mbH, Stemmler-Bus GmbH, Koblenzer Verkehrsbetriebe GmbH, MB Moselbahn mbH pogođene.

Saarland
U Saarlandu su pogođeni autobusni odjel Saarbahna i Saarbahn Netz GmbH u Saarbrückenu. Vozači autobusa iz FSN Fahrzeugservice Neunkirchen, kružnih tokova Saarlouis (KVS) i Lebach, Neunkircher Verkehrsgesellschaft (NVG) i Völklinger Verkehrsbetriebe (VVB) također su u štrajku.

Privatni autobusni prijevoznik Saar-Mobil prometuje bez ograničenja u okrugu St. Wendel, okrugu Saarpfalz i regionalnoj udruzi Saarbrücken. Saarbahn linija S1 također nije pogođena mjerama štrajka.

Saska
U Saskoj su pogođeni Chemnitzer Verkehrs AG, Dresdner Verkehrsbetriebe, Leipziger Verkehrsbetriebe, tramvaj Plauen i gradsko prijevozno poduzeće Zwickau. Vozači regionalnih autobusnih prijevoznika također štrajkaju u okruzima Bautzen, Erzgebirgskreis, Görlitz, Mittelsachsen, Meißen, Sächsische Schweiz/Osterzgebirge und Zwickau

Saska-Anhalt
U Saskoj-Anhaltu autobusi i vlakovi ostat će u petak u spremištima u okrugu Burgenland, Dessau, Halleu i Magdeburgu.

Tiringija
Gradska prijevoznička poduzeća u Erfurtu, Geri, Jeni, okrugu Kyffhäuser, Mühlhausenu, Nordhausenu, okrugu Saale-Holzland, okrugu Unstrut-Hainich i Weimaru među onima su pogođena cjelodnevnim prekidima rada. Postojat će značajna ograničenja za putnike.

Kako doći na posao?
U Münchenu i Nürnbergu podzemna željeznica, autobus i tramvaj prometuju neprekidno. U Berlinu se štrajka samo petak ujutro. Zaposlenici se trebaju na vrijeme obavijestiti o početku i završetku štrajka.

Iz štrajka je isključen željeznički promet. S-Bahn, regionalni i međugradski vlakovi trebali bi voziti prema rasporedu. Kako bi se ublažila očekivana gužva na cestama, putnici bi trebali, ako je moguće, odgoditi sastanke ili se prebaciti na rad od kuće, rekla je glasnogovornica ADAC- a.

Ako se oslanjate na automobil, trebali biste provjeriti stanje u prometu kako biste izbjegli gužve. Alternative uključuju prelazak na bicikle ili formiranje malih grupa putnika koji dijele automobil, rekla je glasnogovornica ADAC-a.

Comments are closed.