Zadovoljna
Zadovoljna

NOVI Š0K U NJEMAČKOJ: Poskupljuje i ova usluga, mnogi su u strahu

1.182

Kome je potrebna skrb ili njega za roditelje ili partnera, ionako nije lako – ali sada će biti još teže.

Vjerojatno će se znatno povećati osobni doprinos za skrb. Naime, medicinske sestre od 1. septembra dobivaju više novca.

No budući da je financiranje nejasno, udruge strahuju da će biti skuplje i za zbrinute u staračkim domovima i ustanovama za njegu.

Fritz Kempter ima 95 godina i živi u staračkom domu u Leipzigu. Želi se boriti da njegova skrb tamo bude i ostane sigurna. Ali sve veći troškovi ga jako zabrinjavaju.

“Bliži se vrijeme kada više neću moći plaćati dom”, rekao je umirovljenik Kempter.

Njegov će se vlastiti doprinos od rujna vjerojatno povećati za oko 250 eura. Veći troškovi zbog ukupne inflacije i porasta plaća čine skrb u Njemačkoj skupljom.

“Za mnoge je sve veći osobni doprinos u domu za starije i nemoćne velik problem jer ljudi sada jedva mogu platiti ako moraju ići u ustanovu ili trebaju izvanbolničku njegu”, rekla je Verena Bentele iz socijalne udruge VdK za RTL.

A to bi moglo značiti da će se članovi obitelji mnogo dulje brinu za svoju rodbinu kod kuće, što “onda dovodi do ruba iscrpljenosti i nerazumnosti”, strahuje voditeljica staračkog doma Sophie Fries.

Njemački savez sindikata (DGB) također upozorava na povećanje cijena za pogođene.

To se ne bi smjelo dogoditi, rekla je članica uprave DGB-a Anja Piel za Njemačku tiskovnu agenciju i apelirala na “semafor ” koaliciju da se brzo uhvati u koštac s obećanim reformama za financiranje skrbi.

Savezni ministar zdravstva Karl Lauterbach (SPD) obećava gornju granicu osobnog doprinosa:

„Značajna povećanja troškova su neizbježna, plaće su općenito preniske i do usklađivanja plaća stoga mora doći odmah ,ali osobni doprinos mora biti ograničen, a mi ćemo poduzeti odgovarajuće koraka u ovom zakonodavnom razdoblju.

Hladna utjeha za sve njegovatelje i one kojima je potrebna njega, jer, kako bi to točno trebalo izgledati, ministar još ništa konkretno nije rekao.

Kliknite na sliku a zatim se vratite na tekst