Zadovoljna
Zadovoljna

NOVI MODEL RADNOG VREMENA: Njemački trgovački lanac uvodi četverodnevnu radnu nedjelju

940

Poznati njemački modni brend ženske odjeće Gerry Weber s tradicijom od 1973. godine sljedeće će godine uvesti tzv. četverodnevni radni tjedan u svoje trgovine u Njemačkoj.

Riječ je o modelu radnog vremena prema kojem su zaposlenici na radnom mjestu četiri dana u tjednu umjesto uobičajenih pet.

Prema riječima šefice tvrtke Angelike Schindler-Obenhaus, model radnog vremena nazvan “Zeithochthree” namijenjen je pokrivanju različitih potreba zaposlenika.

– Ubuduće zaposlenici mogu birati hoće li rasporediti svoje nedeljno radno vrijeme na četiri ili pet dana u tjednu.

Jedini uvjet je koordinacija s voditeljem, budući da bi trgovine trebale nastaviti s radom od ponedjeljka do petka. Ponuda se odnosi na stalno i honorarno zaposlene, rekli su iz tvrtke.

– Hrabrost i povjerenje su uvijek dobri, to je moje uvjerenje. Našim zaposlenicima pružamo mogućnost osobne odgovornosti.

Oni su zahvalni a to dovodi do visoke razine motivacije, ali i do visoke razine lojalnosti, kaže šefica tvrtke Angelika Schindler-Obenhaus.

Modna kuća već više od deset godina ima moto: “Radi kad želiš.” S početkom pandemije korone dodano je “Radi gdje želiš”.

Zaposlenici su birali žele li raditi “online” ili s radnog mjesta jedan, dva, tri, četiri ili pet dana.

Osim toga, zaposlenici Gerryja Webera moći će uzeti do četiri tjedna odmora svake dvije godine u obliku neplaćenog dopusta.

– Sve opcije se mogu međusobno kombinirati, poručuju iz tvrtke.

Model radnog vremena “Zeithochthree” najprije će se uvesti u Njemačkoj, a kasnije i na međunarodnoj razini. Od toga bi korist trebalo imati oko 500 zaposlenika.

Druge tvrtke u Njemačkoj i inozemstvu također eksperimentiraju s alternativnim modelima radnog vremena kao što je četverodnevni tjedan.

Kliknite na sliku a zatim se vratite na tekst