Zadovoljna
Zadovoljna

NOVE MJERE SE SPREMAJU: Važno za one koji žive u unajmljenom stanu u Njemačkoj

1.328

Mnogi stanovnici Njemačke, pogotovo oni koji žive u unajmljenom stanu, zabrinuti su zbog troškova režija i računa koje ih očekuju na zimu.

Zbog brzog rasta cijena plina, obitelji se mogu suočiti s nekoliko tisuća eura više troškova.

SPD želi zaštititi stanare u ovoj situaciji i priprema nove mjere za stanovnike koji žive u unajmljenom stanu.

Business Insider je u posjedu dokumenta o ključnim temama u kojem se daju početni prijedlozi pomoći, a čiji je sadržaj objavio u ponedjeljak.

Prema tom dokumentu, za SPD je cilj jasan: Nitko ne smije izgubiti stan jer ne može platiti dodatne troškove.

Pritom se ne žele osvrnuti samo na financijski slaba kućanstva, već i na umirovljenike koji nemaju pravo na naknade poput Hartza IV. Ali treba podržati i male privatne iznajmljivače, kao i gradska komunalna i stambena poduzeća.

Kao kratkoročnu mjeru, parlamentarna skupina SPD-a predlaže zabranu otkazivanja najma stana ako stanari ne mogu platiti zaostalu otplatu troškova.

To bi se trebalo primjenjivati ​​na 2022 godinu. Stanarima bi se trebalo omogućiti razdoblje od šest mjeseci da plate režije nakon što im stigne opomena za neplaćeni račun.

Isto bi trebalo vrijediti i ako se predujmovi sporednih troškova povećaju, a najmoprimac ih ne može platiti. U oba slučaja, međutim, mora vjerodostojno dokazati da nema dovoljno novca.

Međutim, ako stanari ne plaćaju, to može ostaviti stanodavce u financijskim poteškoćama, osobito ako samo iznajmljuju stan i možda otplaćuju kredit.

Njima će se odobriti “beskamatni zajam za premošćivanje jaza”, navodi se u dokumentu SPD-a.

Zbog poskupljenja energenata mnogi strahuju da zimi više neće moći plaćati račune. Ako ne platite, dobavljači će vam kad-tad isključiti struju i plin.

– U slučaju apsolutne krize isključena su isključenja struje i plina kako ni kućanstva s niskim prihodima ne bi morala provoditi hladne dane u negrijanim stanovima, zahtijeva SPD.

Ovdje bi savezna vlada trebala predstaviti koncept, a trebali bi postojati i lokalni fondovi za teškoće.

Iako su troškovi grijanja za korisnike Hartz IV pokriveni, troškovi električne energije nisu.

Ovdje mora postojati novi propis u sklopu nove građanske naknade koja bi trebala zamijeniti Hartz IV – također za primatelje naknade za nezaposlene.

Subvencijom za grijanje žele se rasteretiti pripravnici i studenti u narednom razdoblju.

SPD upozorava na ubrzanje nakon ljetne stanke

SPD također predlaže srednjoročne i dugoročne mjere. Primjerice, “kočnica cijena” najma produžit će se do 2029. godine.

Općine koje imaju više od 100.000 stanovnika također će biti obvezne izraditi tzv. indeks rate.

Maksimalno moguće povećanje najamnine ograničit će se na 11 posto u tri godine. Ti su projekti već uvršteni u koalicijski sporazum.

Autori naglašavaju da su prijedlozi namijenjeni uz prethodno planirano rasterećenje.

Kancelar Olaf Scholz (SPD) najavio je u petak daljnje mjere, poput viših naknada za stanovanje i trajne subvencije za troškove grijanja.

Kliknite na sliku a zatim se vratite na tekst