Publisher Theme
Art is not a luxury, but a necessity.

NOVA PRAVILA ZA BANKE A DOBRA VIJEST ZA KORISNIKE: Ukida se naknada za prijenos novca u stvarnom vremenu

98

Činjenica da jednostavan prijenos novca na drugi račun traje nekoliko dana više nije primjerena. Rješenje su prijenosi u stvarnom vremenu. Ali mnoge banke za to naplaćuju dodatne naknade. Nova pravila EU-a omogućuju prijenose u roku od nekoliko sekundi, bez naknade.

Možda ste to već primijetili: osim standardne metode, postoji i brži način prijenosa novca. Transferi u stvarnom vremenu prenose novac s računa A do računa B u samo nekoliko sekundi. “Normalni” transferi traju najmanje jedan dan, ali mogu trajati i duže zbog državnih praznika ili vikendima.

Trik banke je: ako želite izvršiti prijenos u stvarnom vremenu, mnoge banke također traže da to dodatno platite. Tada ćete morati platiti naknadu za prijenos.

Iznosi naknade se razlikuje od banke do banke i od računa do računa, ali može biti i nekoliko eura. Vijeće EU-a i Europski parlament složili su se da tome u budućnosti treba stati na kraj.

PRIJENOS NOVCA

Prijenosi u stvarnom vremenu bez dodatnih naknada

Konačna odluka još nije donesena, ali smjer je zacrtan: nova pravila primjenjivat će se u EU-u, kao i u Norveškoj, Islandu i Lihtenštajnu, a primjenjivat će se nakon prijelaznog razdoblja. Međutim, parlament i države moraju se prvo dogovoriti.

Prema privremeno dogovorenim pravilima, banke koje nude standardne transfere u eurima moraju nuditi i transfere u stvarnom vremenu.

Naknade za ekspresne transfere ne smiju biti veće od uobičajenih transfera. Budući da su oni obično besplatni, besplatni su i prijenosi u stvarnom vremenu.

Brzi transferi gotovo da se dosad nisu koristili

Do sada prijenosi novca u stvarnom vremenu nisu bili osobito dobro prihvaćeni, iako postoje već nekoliko godina. Još 2022. godine Europska komisija predstavila je prijedlog uredbe za povećanje prihvaćanja brzih prijenosa i olakšavanje pristupa potrošačima.

Prema izvješću Europske komisije, samo oko 11 posto svih transfera u EU obrađuje se u stvarnom vremenu. To je vjerojatno uglavnom zbog naknada. Kad se odluka usvoji, prijenosi novca u stvarnom vremenu mogli bi postati novi standard.

Comments are closed.