Zadovoljna
Zadovoljna

NJEMAČKO GRAĐEVINARSTVO: Zbog većih kamata i skupih materijala mnogi građevinari odustaju od poslova

949

Rast kamata na kredite za nekretnine i skupi materijal financijski opterećuju mnoge građevinske kuća u Njemačkoj. Nakon procvata u posljednjih nekoliko godina, sada se vraćaju čak i kupljene parcele zemlje.

Otkazivanje gradnje nedugo nakon polaganja kamena temeljca, planirani najam stanova koji se odjednom više ne isplati ili graditelji koji moraju odustati zbog naglog poskupljenja.

Sve to ukazuje na nova vremena na tržištu nekretnina koja se osjećaju u njemačkom građevinarstvu, piše Alexander Sturm za Njemačku tiskovnu agenciju „dpa“.

Više kamate na kredite, ukinute državne subvencije i skupi materijali težak su teret njemačkim građevinarima. Stručnjaci vide određeni napredak, ali za to će trebati još vremena.

Čini se kako je građevinski bum koji je u Njemačkoj vladao u razdoblju niskih kamata sada stao.

Bilo da se radi o čeliku, betonu ili izolacijskim materijalima, cijene gradnje skočile su u nebo posljednjih mjeseci – pa i zbog rata u Ukrajini koji remeti lance opskrbe.

Skupa energija također igra ulogu: crijepovi se, primjerice, peku na visokim temperaturama.

Rast u maju

Prema posljednjim podacima iz svibnja, a koje je objavio Savezni zavod za statistiku, građevinski radovi bili su porasli za 17,6 posto, što je bio najveći porast u više od 50 godina.

Nestašice i cijene spustile očekivanja građevinske industrije

Za graditelje, bilo da se radi o profesionalnim projektantima ili privatnim graditeljima kuća, kalkulacija između kupnje nekretnine i početka gradnje može brzo zastarjeti – unatoč tzv.Pufferima .

”Veliki investitori imaju duboke džepove i vjerojatnije je da će apsorbirati povećanje troškova”, rekao je Pekka Sagner, stručnjak za nekretnine pri Njemačkom ekonomskom institutu (IW).

– Kod privatnih građevinara je drugačije. Münchenski institut za ekonomska istraživanja Ifo od proljeća prati val otkazivanja, prenosi „dpa“.

“Knjige narudžbi su još pune. No, eksplozivni troškovi izgradnje, više kamatne stope i slabije mogućnosti financiranja dovode sve više projekata u pitanje”, rekli su istraživači.

Otkazi u srpnju

Više od svake desete tvrtke u stanogradnji (11,5 posto) u srpnju je bilo pogođeno otkazima.

“Magnituda je usporediva s korona udarom u proljeće 2020.”, rekao je Felix Leiss, istraživač Ifa. “Dok je tada najviše bila pogođena komercijalna gradnja, danas bilježimo otkazivanja, posebice u stambenoj gradnji”. To se odnosi na manje i obiteljske kuće.

Uz visoke troškove gradnje i rastuće kamatne stope, privatni graditelji također se moraju nositi s rastućim troškovima energije i života, objasnio je generalni direktor Udruženja građevinske industrije Tim-Oliver Müller. “Neki se trenutačno odlučuju protiv gradnje kuće.

“No, i uz velike investitore, brojni bi stambeni projekti bili na kušnji. Središnje udruženje njemačke građevinske industrije (ZDB) procjene Ifa smatra realnim.

“Ako građevinski projekti još nisu započeli, trenutno se odgađaju”, rekla je glasnogovornica. “Kad se započne projekt, često je potrebno zatvoriti oči i gledati u projekt.”

Odustajanje od građevinskog projekta nije uvijek moguće bez problema i, ovisno o ugovoru, može rezultirati naknadama (tzv. Penalima) za otkazivanje, ali ne možete nikoga prisiliti na gradnju.

U ZDB-u zasad ne vide popuštanje u visokim cijenama materijala – jer propale isporuke čelika iz Ukrajine sada često dolaze iz Brazila ili Azije, što znači više cijene.

A politika zaključavanja u Kini također pogoršava uska grla u isporuci. Iz udruge stoga upozoravaju na krizu građevinarstva u idućoj godini. IW stručnjak Sagner također očekuje “kočnicu u nuždi”.

Posljednji podaci govore da je broj građevinskih dozvola za obiteljske kuće u prvoj polovici godine pao za 17 posto.

A Savezni ured za statistiku primijetio je da pristigle narudžbe također značajno padaju u stambenoj gradnji. Prema Ifu, nedostatak materijala za sada ostaje velik.

Problemi u isporuci

U istraživanju u srpnju gotovo polovica tvrtki u stanogradnji prijavila je probleme s isporukom. Iako zamah pomalo blijedi, troškovi padaju tek sporo i s “masovno visoke razine”, prenosi „dpa“.

Mnogi ispitanici očekuju daljnja poskupljenja u narednim mjesecima. Raspoloženje među investitorima je napeto, izvještava Susanne Gentz, stručnjakinja za stambene nekretnine u velikom brokeru Jones Lang LaSalle (JLL).

“Izvođači projekata čekaju, a kupci se boje da će kupovati preskupo na tržištu koje pada.” Izračuni za programere projekata trenutno su “nevjerojatno teški”. Kupci često više ne prihvaćaju potrebnu visoku cijenu u sektoru novogradnje.

Ali Gentz ​​vidi barem malo smirivanja tržišta. Rast cijena materijala i kamatnih stopa se donekle ujednačio.

Čak i ako je vjerojatno da će se tržište ponovno oporaviti nakon ljetne stanke: Gentz ​​​​vjeruje da će „povoljni vjetar“ imati utjecaja na tržište nekretnina. “Vidjet ćemo značajan pad u broju dovršetaka.”

Istodobno, kupnja nekretnina mnogima postaje preskupa zbog rasta kamata na zgrade, a useljavanje u Njemačku ponovno raste.

Kliknite na sliku a zatim se vratite na tekst