Zadovoljna
Zadovoljna

NJEMAČKI PODUZETNIK: Traži da minimalna satnica naraste na 20 eura

999

Od 1. septembra minimalna satnica u Njemačkoj je narasla na dvanaest eura. Radi se o povećanju satnice od čak 15 posto, pišu njemački mediji.

Kako njemački mediji tvrde, ugledni poduzetnik traži da se minimalna satnica podigne na 20 eura. Ovaj zahtjev opravdava visokom stopom inflacije.

Različiti sindikati u Njemačkoj također ističu kako je satnica od 12 eura preniska, te s obzirom na sadašnje uvjete sa skupom energijom i visokom inflacijom treba biti još veća.

Različiti su prijedlozi za dizanje minimalne satnice. Neki smatraju da je 13 eura opravdano, dok drugi smatraju kako je za radnika dovoljno minimalno 15 eura po satu.

Stručnjaci upućeni u ovu temu kažu kako bi podizanje minimalne satnice moglo rezultirati većim cijenama krajnjih proizvoda.

Poduzetnici nemaju s poskupljenjima energenata, nemaju puno prostora za podizanje plaća, tako da je poskupljenje na račun kupaca neizbježan potez.

Od listopada će milijuni radnika imati koristi od satnice od 12 eura. Korist od nje će imati mnogi od studenata do osoba s niskim primanjima.

Minimalna satnica primjenjuje se u cijeloj Njemačkoj od 2015. Tada je iznosila 8,50 eura bruto po satu. Sljedećih godina dizala se postupno, a posljednji put na 10.45 eura.

Od 1. septembra ostvaruje se dugo očekivani san socijaldemokrata: za svaki odrađeni sat poslodavac mora platiti najmanje 12 eura.

Mnogi zaposlenici zadovoljni su povećanjem plaća. Ali za neke je 12 eura o kojima je u lipnju odlučio Bundestag još uvijek prenisko.

Drugi, pak, brinu za budućnost svog poslovanja jer će im povećanje minimalne plate povećati troškove.

“Povećanje minimalne satnice je jako dobro, iako je to još uvijek premalo. Nisu uzalud velike tvrtke migrirale u inozemstvo”, mišljenje je stanovnice Njemačke.

Drugi smatra kako je bi bilo realno da je minimalna satnica 16 eura, jer sve ispod je dovoljno samo za preživljavanje.

Kliknite na sliku a zatim se vratite na tekst