Zadovoljna
Zadovoljna

NJEMAČKI MINISTAR ŽELI JASNU PREPORUKU: Ko će trebati četvrto cijepljenje i u kojem slučaju će aktualna cjepiva postati “bezvrijedna”

832

Njemački savezni ministar zdravstva Karl Lauterbach (SPD) izjasnio se za “jasne preporuke” i za osobe mlađe od 60 ili 70 godina za četvrto cijepljenje protiv korone.

– Naravno da i mlađi žele znati što im je sada činiti. Sada su nam potrebne jasne preporuke za sve dobne skupine.

Ne bismo trebali samo govoriti što trebaju učiniti stariji od 70 godina. Moramo imati odgovor za 40-godišnjake.

Zar se ne bi trebali cijepiti? Ili samo u iznimnim slučajevima, primjerice ako ima puno kontakata na poslu? Ili samo ako obiteljski liječnik preporuči?

Trebate preporuku za svaku dob. Najkasnije kada budu dostupna nova cjepiva prilagođena varijanti Om,icron, trebale bi postojati i jasne poruke za mlađe od 60 godina, rekao je njemački ministar zdravstva.

Lauterbach je rekao da na jesen očekuje ukupno četiri nova cjepiva BioNTecha i Moderne koja su prilagođena varijantama koronavirusa.

– Oni neće štititi samo od teških tokova, nego i u velikoj mjeri protiv infekcije. Najkasnije do tada trebale bi biti jasne najave i za mlađe od 60 godina, rekao je političar SPD-a.

Istodobno, prethodna cjepiva bila bi “manje-više bezvrijedna” kada bi nova cjepiva bila na tržištu.

Čak ni siromašnije zemlje ne bi prihvatile te doze. U tom slučaju će se morati uništiti doze cjepiva koje je naručila prošla vlada.

Stalna komisija za cijepljenje (Stiko) trenutačno preporučuje četvrto cijepljenje protiv korone samo za osobe starije od 70 godina i neke rizične skupine.

Vodeće vlasti EU zagovarale su drugo docjepljivanje za sve starije od 60 godina.

Lauterbach je, s druge strane, vodio kampanju za četiri cijepljenja na širem planu, uključujući i osobe mlađe od 60 godina nakon savjetovanja s liječnikom.

Kliknite na sliku a zatim se vratite na tekst