Publisher Theme
Art is not a luxury, but a necessity.

NJEMAČKI MEDIJI OPET NAJAVLJUJU EKSPLOZIJU CIJENA NAMIRNICA U KAUFLANDU I LIDLU: Evo koji proizvod je skuplji za 100 posto

248

Kupci u popularnim njemačkim supermarketima mogu očekivati eksploziju cijena popularnog prehrambenog artikla. Zdrava vrsta povrća posebno je pogođena ekstremnim poskupljenjem.

Pojedine namirnice ponovno poskupljuju u njemačkim trgovinama, što izravno osjećaju kupci u Kauflandu, Lidlu i drugim supermarketima.

U proljeće ove godine eksplozija cijena ove namirnice u supermarketima i diskonterima izazvala je veliki problem.

Ponekad se činilo da se proizvodima poput tjestenine, brašna i maslaca trguje gotovo kao luksuznom robom.

Od rekordnih do najnižih ljetnih cijena i natrag do 1,59 eura

Početkom godine jedan je krastavac koštao oko dva eura, ponegdje i tri puta više. U poslovnici Edeke u Hamburgu za ovo je povrće čak naplaćena paprena cijena od 3,29 eura.

Činilo se gotovo jezivo kada su neke trgovine počele prodavati “krastavce narezane na tanke kriške” kako bi ogromna cijena bila malo podnošljivija.

Onda je došlo ljeto i donijelo privremeno olakšanje. Cijene krastavaca pale su na 30 centi po komadu. Ali, ta su vremena sada prošla.

Cijene opet vrtoglavo rastu, a prosječan kupac u Kauflandu u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji jedan krastavac plaća nevjerojatnih 1,59 eura. Lidl i dalje naplaćuje impresivnih 1,39 eura.

Eksplozija cijena hrane iz Kauflanda i Lidla

Kaufland je objavio da je snizio cijene za više od 2.300 artikala, jer su pojeftinile sirovine.

Lidl je rekao kako će kupcima prenijeti troškovne prednosti proizvoda od brašna i rajčice, ali nije otkrio konkretne informacije o krastavcima.

Kada je obavljen razgovor s Udrugom njemačkih poljoprivrednika, postala je jasna složenost problema. Potražnja za krastavcima je velika, ali ponuda je ograničena.

Krastavci iz Nizozemske, Belgije i Njemačke sve su rjeđi kako se sezona bližila kraju u ovim regijama.

Visoki troškovi energije također su smanjili prinose iz nizozemskih staklenika, što je doprinijelo rastu cijena.

Španjolski krastavci pokušali su popuniti prazninu u ponudi, ali nisu uspjeli zadovoljiti svu potražnju što je na kraju dovelo do povećanja cijene i do 100 posto.

Comments are closed.