Publisher Theme
Art is not a luxury, but a necessity.

NJEMAČKI AUTOKLUB SAVJETUJE: Evo kako ne smijete otvarati zaleđena vrata i brave na vozilima

2

Mraz i snijeg je u gotovo cijeloj Njemačkoj. Otvaranje vrata automobila može brzo izazvati probleme na temperaturama ispod ništice. Stari trik bi trebao pomoći – ali brzo može loše završiti.

Čim padne snijeg i padnu temperature, ponovno vas očekuje „grebanje“ strugalicom za led po vjetrobranskom staklu. Ali što učiniti ako ne možete ni ući u auto jer su vrata zaleđena?

Ako u žurbi iz sve snage povučete kvaku na vratima, puno toga može puknuti – od same kvake do gumenih brtvi koje se pokidaju i onda ih treba mijenjati.

Njemački autoklub ADAC savjetuje kako izbjeći skupe pogreške.

Stari trik s ključem od auta

Danas gotovo svi automobili imaju centralno zaključavanje s daljinskim upravljačem na ključu. Ali može se dogoditi i da je baterija u ključu prazna te ako želite otvoriti zaleđenu bravu na vratima imate problem.

Ipak, postoji trik koji dugogodišnji vozači možda ipak znaju: metalni dio ključa jednostavno zagrijte upaljačem i zatim ga umetnite u bravu.

Ali to se posebno ne preporučuje za ključeve modernih automobila. ADAC to preporučuje samo sa starim ključevima i ako ne postoji druga opcija.

Sustavi bez ključa često imaju samo skriveni ključ za slučaj nužde, koji ne mora nužno biti metalni. Najbolje rješenje je uvijek sa sobom imati kemijski odmrzivač brave.

Šteta uzrokovana zaleđenim vratima automobila može biti skupa

Prva misao koja mnogima padne na pamet: toplina pomaže protiv leda. Ali upravo to može dovesti do skupe štete.

Na primjer, ako vrata automobila prelijete kipućom vodom, prozor bi se mogao razbiti ako dođe u dodir sa vodom.

Toplinski šok stvara ogromnu mehaničku napetost u staklu. Osim toga, vruća voda odmah se ponovno smrzava na vrlo niskim temperaturama (Mpemba efekt).

Prema pisanju ADAC-a voda bi trebala biti topla najviše 50 stupnjeva. Pažljivo je izlijte na brtvenu gumu duž okvira vrata, a ostatak prebrišite krpom.

Alternativno, ulijte toplu vodu u vrećicu za zamrzavanje koja se može zatvoriti i polako s njome prođite duž okvira vrata poput glačala da otopite led. Nakon toga vodu nemojte izlijevati na pločnik, nego u odvod.

Otvaranje zamrznutih vrata automobila: ovo je najbolji način da to učinite

Postoji metoda koja vam može pomoći da nježno otvorite vrata automobila.

Umjesto da vučete iz sve snage, pokušajte lagano gurnuti vrata prema unutra. Najbolje je staviti jednu ruku na vrata, a drugu na kvaku vrata.

Pritisak uzrokuje lagano pomicanje vrata prema unutra i led na gumenim brtvama može se odvojiti.

Također možete prstima posebno pritisnuti gumene brtve kako biste izmrvili led. Čak je i lagano tapkanje od pomoći.

Ako se vozačeva vrata ne mogu otvoriti, pokušajte sa suvozačevim vratima – ako možete ući unutra, možda ćete moći lagano gurnuti vozačeva vrata iznutra.

Planirajte više vremena

Čak i ako je teško zimi ustati ranije ujutro: deset minuta može vam biti dovoljno vremena da mirno očistite automobil od snijega i leda.

Comments are closed.