Publisher Theme
Art is not a luxury, but a necessity.

NJEMAČKA: Žene zarađuju manje od muškaraca, evo koliko im je lani iznosila bruto satnica

48

Žene u Njemačkoj i dalje zarađuju manje novca od muškaraca. Razlika u plaćama ne smanjuje se već četiri godine. Statistika samo djelomično može objasniti razloge, prenosi Njemačka novinska agencija (dpa).

Na njemačkom tržištu rada žene su i dalje znatno manje plaćene od muškaraca. Lani je njihova bruto satnica iznosila 20,84 eura, 18 posto niža od plaće muškaraca, izvijestio je u četvrtak Savezni zavod za statistiku. Muškarci su imali prosječnu satnicu od 25,30 eura.

Razlika u plaćama između spolova donekle se smanjila tijekom godina; 2006. još uvijek je iznosila 23 posto. No od 2020. neprilagođena razlika u plaćama ostala je na 18 posto.

Zavod za statistiku objašnjava gotovo dvije trećine razlike u plaćama višim stopama honorarnih žena i nižim plaćama na poslovima tipičnim za žene. Ostaje jaz (prilagođeni rodni jaz u plaćama) od oko 6 posto bruto satnice bez jasnog objašnjenja.

Čak i uz usporedive poslove, kvalifikacije i radnu povijest, žene zarađuju 6 posto manje od muškaraca. Nadležni sumnjaju da prekidi u radnom odnosu, primjerice tijekom trudnoće, zbog odgoja djece ili brige o rodbini, igraju ulogu, no oni se ne evidentiraju detaljnije.

Pretpostavlja se da to može objasniti daljnje dijelove razlike u plaćama. Tih 6 posto predstavlja gornju granicu za moguću diskriminaciju u plaćama od strane poslodavaca.

Statistika je pokazala da se bruto satnice više razlikuju od dobi od 30 godina. U toj dobi mnoge žene rađaju djecu i prekidaju radni vijek. Dok satnice žena praktički stagniraju dok nastavljaju raditi, plaće muškaraca nastavljaju redovno rasti. Nekorigirana razlika u plaćama iznosila je oko 8 posto za 30-godišnjake i 27 posto za zaposlenike između 57 i 61 godine.

S obzirom na manjak kvalificiranih radnika, jednake plaće važan su faktor u povećanju zaposlenosti žena, rekla je potpredsjednica DGB-a Elke Hannack.

Političari i poslodavci moraju eliminirati lažne poticaje u poreznim i socijalnim zakonima, unaprijediti ženska zanimanja i reformirati male poslove u kojima prvenstveno rade žene.

Savezna ministrica za žene Lisa Paus (Zeleni) bila je nezadovoljna zastojem. “Nisam zadovoljna činjenicom da smo mi u Njemačkoj jedni od najnižih u Europskoj uniji kada je riječ o jednakim plaćama za žene i muškarce”, rekla je. Naporno radimo na nacionalnoj provedbi EU direktive o transparentnosti plaća tijekom tekućeg zakonodavnog razdoblja.

Comments are closed.