Zadovoljna
Zadovoljna

NJEMAČKA ZAINTERESIRANA ZA RADNIKE S BALKANA: Ugostiteljstvo napustilo 216.000 radnika

905

Pandemija i blokade teško su pogodile ugostiteljsku industriju i mnogi su bivši radnici pobjegli iz industrije u trgovinu i usluge, objavio je u ponedjeljak Njemački institut za ekonomska pitanja (IW), pozivajući se na vlastitu studiju. Naime, od 2020. godine ugostiteljstvo je napustilo 216.000 ljudi.

U trgovačkim lancima poput Aldija i Lidla zaposleno ih je oko 35.000, s početnom plaćom od najmanje 14 eura po satu.

Još 27.000 prešlo je u transport i logistiku, često radeći usluge poput dostave, a otprilike isti broj našao je uredski posao.

Pritom iz ugostiteljstva nisu otišli samo oni koji su radili u ugostiteljstvu: u 12 mjeseci od juna 2020. do juna 2021. zanimanje je promijenilo gotovo 60.000 stalno zaposlenih osiguranika, odnosno 10,3 posto radne snage u djelatnosti. .

“Ni u jednoj drugoj industriji pad nije tako dramatičan, ni u apsolutnim brojkama ni u smislu udjela”, navode autorice studije Anika Jansen i Paula Risius.

Pozivima njemačkoj vladi da pojednostavi i ubrza useljavanje kvalificirane radne snage sada se pridružilo i Bavarsko ugostiteljsko udruženje.

Istovremeno, njemački ugostitelji posebno su zainteresirani za radnike iz zemalja zapadnog Balkana.

Generalni direktor Dehoga Thomas Geppert upozorio je da bez bržeg izdavanja boravišnih dozvola iz zemalja izvan Europske unije “neće biti pokriven manjak radnika unutar Njemačke”.

Kliknite na sliku a zatim se vratite na tekst