Publisher Theme
Art is not a luxury, but a necessity.

NJEMAČKA: Za izmjene zakona o bržem dobivanju njemačkog državljanstva glasovala 382 zastupnika, 234 su bila protiv, a 23 suzdržana

129

Osobe koje nemaju njemačko državljanstvo ubuduće će se moći brže naturalizirati, postati njemački državljani te zadržati svoju inozemnu putovnicu.

Bundestag je u petak usvojio odgovarajuću reformu zakona kojom će stranci brže dolaziti do njemačkog državljanstva i njemačke putovnice, javlja Njemačka novinaks agencija (dpa).

Za izmjene zakona o državljanstvu u petak su glasovala 382 zastupnika, 234 su bila protiv, a 23 suzdržana.

Svoje mišljenje iznijelo je ukupno 639 zastupnika Bundestaga. Reformu su prvenstveno podržali zastupnici vladajućih stranaka, odnosno socijaldemokrata (SPD), zelenih i liberala (FDP).

Usprotivili su se demokršćani (CDU/CSU) i krajnje desna Alternativa za Njemačku (AfD).

Suzdržani su uglavnom bili ljevičari ili sljedbenici Sahre Wagenknecht koja je ranije napustila ljevicu.

Prema novom zakonu, naturalizacija će biti moguća nakon samo pet godina provedenih u Njemačkoj umjesto osam, kao dosad.

Njemačku putovnicu moći će se dobiti i nakon tri godine – u slučaju “posebnih integracijskih postignuća”. To znači izuzetan uspjeh u školi ili na poslu ili građanski angažman.

Djeca stranih roditelja ubuduće će dobivati ​​njemačko državljanstvo po rođenju ako je jedan roditelj legalno boravio u Njemačkoj pet godina – prije je to bio slučaj tek nakon osam godina.

Osim toga, osobe koje dobiju putovnicu moći će zadržati postojeće državljanstvo. To je već moguće, primjerice, za građane zemalja Europske unije.

Međutim, postojat će ograničenja.

Osobe koje se ne mogu same uzdržavati moći će dobiti državljanstvo samo u određenim slučajevima.

Svatko tko počini “antisemitski, rasistički ili bilo koji drugi čin motiviran mržnjom prema ljudima” izgubit će državljanstvo.

Državljanstvo neće dobiti osobe koje su u braku s više osoba, kao ni osobe koje svojim ponašanjem pokazuju nepoštivanje ravnopravnosti muškaraca i žena.

Comments are closed.