Zadovoljna
Zadovoljna

NJEMAČKA SVE BLIŽE NOVOM ZAKONU: Strani radnici lakše do posla, uvodi se ‘karta prilike’ i bodovni sistem, evo šta to znači

640

Stranke koalicije kancelara Olafa Scholza sukobljavaju se oko mnogo toga, ali sve tri načelno podupiru planiranu reformu zakona o useljavanju kvalificirane radne snage prenosi fenix-magazin.

“Njemačkoj godinama treba moderan imigracijski zakon s bodovnim sistemom “, rekao je za dpa Johannes Vogel iz liberalnog FDP-a, najmanje stranke u koaliciji.

“Potrebno je … ojačati Njemačku u globalnoj utrci za talente.”

Vogel je dodao da prijedlog, kroz raspravu u Bundestagu, “moramo učiniti još boljim”.

Konkretno, ocijenio je da procedura izdavanja viza u veleposlanstvima i konzulatima mora biti brža.

Semafor koalicija – nazvana po stranačkim bojama socijaldemokrata,

Zelenih i FDP-a – reformom imigracijskih propisa želi Njemačku učiniti privlačnijom i otvorenijom za strane radnike.

Nacrt ministrice unutarnjih poslova Nancy Faeser i ministra rada Hubertusa Heila uključuje novitete poput tzv. karta prilike i bodovnog sistema koji priznaje prednosti kao što su poznavanje jezika, radno iskustvo i veze s Njemačkom.

U četvrtak je nacrt predstavljen drugim ministarstvima, u pripremi za glasovanje u vladi.

Načelna potpora nacrtu, međutim, ne znači i potpunu suglasnost. FDP, primjerice, zamjera neke tačke stjecanja prava na državljanstvo.

Političarka Zelenih Misbah Khan, pak, smatra da je pitanje privlačenja stranih radnika neodvojivo od otvaranja Njemačke prema imigrantima.

Za “novi početak migracijske politike” Njemačka bi trebala olakšati dolazak i život imigranata nudeći im integraciju i “prije svega pozitivnu kulturu dobrodošlice”, rekla je Khan.

Kliknite na sliku a zatim se vratite na tekst