Zadovoljna
Zadovoljna

NJEMAČKA REALNOST: Trajno povećanje plata za 500 eura

709

Sindikat Verdi prijeti daljnjim štrajkovima upozorenja u Njemačkoj, javljaju njemački mediji.

I ovaj tjedan radnici u javnom sektoru štrajkaju, jer poslodavci ne žele udovoljiti sindikatima kada je u pitanju rast plaća. Sindikat Verdi stoga upozorava na širenje štrajkova upozorenja.

Prije druge runde kolektivnih pregovora između državne i lokalne vlasti, Sindikat Verdi zatražio je “značajne prijedloge” poslodavaca za rješenje problema kolektivnim pregovorima.

“Sve drugo bilo bi vrlo razočaravajuće i rezultiralo bi produljenjem štrajkova upozorenja – posebno u pogledu trajanja”, rekao je predsjednik sindikata Frank Werneke.

Povećanje plaće od 10,5 posto

Šef Verdija sumnja kako će državne i lokalne vlasti ponuditi premiju za kompenzaciju inflacije. No, jasan cilj Sindikata je povećanje plaća od 10,5 posto, odnosno za barem 500 eura više mjesečno.

„Trajno rastuće cijene zahtijevaju i trajno povećanje plaća – jednokratni bonusi nemaju dugotrajan učinak“, naglasio je Werneke.

Drugi krug pregovora

Generalni direktor Udruge općinskih poslodavaca (VKA) Niklas Benrath ostavio je otvorene mogućnosti o tome kakva će biti ponuda poslodavaca.

“Hoćemo li i kada dati ponudu ili ćemo – kao u mnogim rundama kolektivnih pregovora u prošlosti – postići dogovor bez formalne ponude ovisi o konkretnom tijeku pregovora”, rekao je Benrath.

“Ne mogu razumjeti eskalaciju”

Optužio je Sindikat Verdi zbog kako kaže “nepotrebne eskalacije sukoba oko plaća”.

“Zapravo smo u konstruktivnim pregovorima. Kao što je dogovoreno sa sindikatima, fokus će također biti na područjima koja su posebno pogođena.

Samo iz tog razloga ne mogu razumjeti poziv na štrajk i novu razinu eskalacije gospodina Wernekea”, rekao je Benrath za njemačke medije.

Drugi krug kolektivnih pregovara za oko 2,5 milijuna zaposlenih u javnom sektoru održat će se 22. i 23. veljače 2023. u Potsdamu, pišu njemački mediji.

Poslodavci odbacuju zahtjeve Verdija i udruge državnih službenika smatrajući ih ekonomski nerealnim.

Proteklih tjedana djelatnici gradskih uprava i lokalnog prijevoza više su puta obustavljali rad.

Za ovaj utorak najavljeni su i štrajkovi upozorenja u Donjoj Saskoj, Mecklenburg-Zapadnom Pomorju, Saskoj-Anhaltu i Tiringiji.

Kliknite na sliku a zatim se vratite na tekst