Publisher Theme
Art is not a luxury, but a necessity.

NJEMAČKA PROMIJENILA ZAKON O DRŽAVLJANSTVU: Evo tko sve sad ima pravo na njemačku putovnicu i dvojno državljanstvo

311

Njemački Bundestag usvojio je promjene zakona o državljanstvu. Evo tko sada ima pravo na njemačku putovnicu i nakon koliko vremena.

Bundestag je u petak usvojio reformu zakona o državljanstvu. Prijedlog zakona vladajuće “Semafor koalicije” želi omogućiti naturalizaciju nakon samo pet godina umjesto osam.

U budućnosti bi načelno trebalo biti moguće i dvojno državljanstvo. Na  glasovanju u Bundestagu, od 639 glasova, 382 su bila za, 234 protiv, a 23 su bila suzdržana.

U glasovanju u drugom čitanju članovi SPD-a, Zelenih i FDP-a prethodno su glasali za promjene zakona, a CDU/CSU i AfD protiv njih, navode njemački mediji.

Promjene se odnose i na dvojno državljanstvo

Uz posebna integracijska postignuća, naturalizacija je također moguća nakon samo tri godine – to može biti moguće nakon posebno dobrog uspjeha u školi ili na poslu ili građanski angažman.

Djeca stranih roditelja ubuduće će po rođenju dobivati ​​njemačko državljanstvo, ako je jedan roditelj legalno živio u Njemačkoj pet godina – prije je to bio slučaj tek nakon osam godina.

Osim toga, ljudi koji dobiju njemačko državljanstvo mogu zadržati svoje prethodno državljanstvo u budućnosti. To je već bio slučaj, primjerice za građane drugih zemalja EU.

Throm: Potrebni su oprez i sigurnost

Mnogima se ne sviđa doneseni zakon. “To je zakon s najdalekosežnijim negativnim posljedicama u ovom izbornom razdoblju”, rekao je političar CDU-a Alexander Throm.

To bi uvelike smanjilo zahtjeve za naturalizaciju. Naturalizacija nakon tri ili pet godina je “prebrza”, naglasio je Throm.

Throm smatra da je greška što bi u budućnosti trebalo omogućiti i dvojno državljanstvo: potrebni su oprez i sigurnost ističe.

Zastupnica Zelenih Shahina Gambir, međutim, branila je reformu kao “znak priznanja za ljude koji su godinama bili dio Njemačke”. Svatko tko je dio društva mora imati mogućnost birati i biti biran, sa svim pripadajućim pravima i obvezama.

Što se tiče planiranih ranijih naturalizacija, Gambir je izjavila: “Oni koji ispunjavaju uvjete ne bi trebali čekati duže nego što je potrebno.”

Comments are closed.