Zadovoljna
Ženski portal

NJEMAČKA: Prodavali lažne QR kodove za 350 eura, prodali stotine potvrda o digitalnom cijepljenju

2,847

Policija u Münchenu uspjela je srušiti bandu krivotvoritelja digitalnih potvrda o cijepljenju koje je prodala na internetu. Dužnosnici su osigurali gotovinu i kriptovalute u šestoznamenkastom iznosu.

Uhićena su četvorica osumnjičenih. koji su na Darknetu prodali stotine lažnih digitalnih kartica za cijepljenje.

Već u kolovozu istražitelji Saveznog ureda kriminalističke policije saznali su za nepoznatu osobu koja je na njemačkom forumu o kibernetičkom kriminalu ponudila QR kodove za krivotvorene potvrde za cijepljenje.

Lažni kodovi prodavali su se za 350 eura. Samo u listopadu navodno je izdano 500 lažnih potvrda o cijepljenju.

Za postupak je nadležan bavarski Središnji ured za borbu protiv prijevara i korupcije u zdravstvenom sustavu pri Glavnom državnom odvjetništvu u Nürnbergu.

Tamo je također za münchenske potvrđeno da se ne mora predočiti dokaz o stvarnom cijepljenju kako bi se izradila digitalna propusnica za cijepljenje. QR kodovi prodani su,

između ostalog,i u druge zemlje EU. No, ne može se isključiti da su brojni krivotvoreni dokazi u opticaju i u Njemačkoj.

Tokom istrage, policajci su u Münchenu naišli na računalo. Opremljeni nalogom za pretres, policajci iz Ureda bavarske državne kriminalističke policije i Saveznog ureda kriminalističke policije pretresli su ljekarnu u München-Schwabingu i domove nekoliko osumnjičenih .

Prema pisanju BR-a, Ured javnog tužitelja uspio je osigurati dokaze uključujući i elektroničke.

Ispostavilo se da je u izdavanje lažnih potvrda umiješan djelatnik ljekarne i još tri osobe. Prema navodima nadležnih, vlasnik ljekarne nije bio umiješan.

Uz dokaze, službenici su uspjeli osigurati i kriptovalute te gotovinu u iznosu od oko 100.000 eura. (Fenix-magazin/IM)

Comments
Loading...

Kliknite na sliku a zatim se vratite na tekst