Zadovoljna
Zadovoljna

NJEMAČKA: Prodaje se kuća za jedan euro a niko ne želi da je kupi, evo i zašto

1.462

Kuća u Wendlingenu (okrug Esslingen) prodaje se za jedan euro.

Boca vode, perec u pekari ili čokoladica – u Njemačkoj za jedan euro ne možete dobiti puno više. A pogotovo ne u vrijeme visoke stope inflacije.

Situacija je drukčija u Wendlingenu u okrugu Esslingen, gdje se trenutačno kompletna kuća prodaje za samo jedan euro.

Zvuči kao jeftina prijevara, iako u Baden-Württembergu postoje skuplje i jeftinije regije. Ali kuća za jedan euro zapravo je ponuda koju je službeno prodaje grad Wendlingen.

Grad već neko vrijeme traži odgovarajućeg kupca za kuću u ulici Kirchstraße 21 u četvrti Unterboihingen. Zasad, međutim, uzalud.

Grad Wendlingen u Baden-Württembergu nije prvi koji prodaje kuće ili zgrade po cijeni vrećice čipsa.I u Heidenheimu se, primjerice, kuća nudila po smiješnoj cijeni.

A već 2019. talijanska sela dospjela su na naslovnice novina jer su “prodala” nekoliko kuća za samo jedan euro.

Međutim, brzo je postalo jasno da je postojao razlog za povoljnu ponudu: s jedne strane, selima je ponestajalo stanovnika, ali iznad svega imanjima je prijeko bila potrebna obnova.

Više su sličili ruševinama nego kućama, a nekima je prijetilo i urušavanje.

Kuća u okrugu Esslingen nije u tako dramatičnom stanju, ali i tu je potrebana obnova. Štoviše, grad pred budućeg vlasnika postavlja određene zahtjeve.

Grad u okrugu Esslingen prodaje kuću za jedan euro – traži se “obnova u skladu sa zaštitom spomenika”

Sve do svoje smrti 2017. Mathilde Großmann živjela je u kući koja je prije bila zaštićena zgrada.

Zbog toga je zgrada poznata i kao “Großmann’sches Haus” ili “s’Mathilde-Haus”.

Budući da žena iz Unterboihingena nije imala djece, ostavila je dvojnu kuću, uključujući i dio staje, gradu Wendlingenu. Od tada je kuća nenaseljena.

Kako sam grad piše na svojoj web stranici, nekadašnji Widdumhof jedna je od najstarijih zgrada na tom području i nekoliko je stoljeća bila “lokalna zgrada” na središnjoj lokaciji.

Međutim, više se ne vodi kao spomenik kulture zbog brojnih prethodnih promjena. Unatoč tome, kažu u gradu, zahtijeva “spomeničku obnovu”.

Za potencijalnog kupca to konkretno znači: vanjski izgled “trebao bi izgledati ‘staro’ i dobro se uklopiti u okolne zgrade”, objašnjava Jens Fritz, koji je odgovoran za prodaju kuće, za Stuttgarter Nachrichten (StN).

Grad bi volio, primjerice, da se ponovno otkrije stara drvena zgrada koja je trenutno nestala ispod prilično sumorne fasade. Interijer bi, pak, imao više slobode, a mogao bi se i modernije dizajnirati.

No, kako grad pojašnjava u ponudi, svi zainteresirani za obnovu zgrade već moraju dostaviti detaljni plan.

Između ostalog treba voditi računa o statici i stanju kuće. Dakle, grubi nacrt nije dovoljan.

Kuća se prodaje za jedan euro – “Financijski, ovo je rupa bez dna”

Na kraju općinsko vijeće odlučuje koji će koncept obnove dobiti ugovor.

Prema pisanju StN-a, kuću je proteklih tjedana obišlo desetak zainteresiranih. “Bilo je vrlo različitih posjetitelja”, kaže Jens Fritz.

Ali do sada nije bilo kupca. Neke korisnike na internetu ne čudi što dosad nije bilo velike navale na kuću od jedan euro.

„Obnova u skladu s propisanim spomeničkim propisima. Financijski je to rupa bez dna”, piše jedan korisnik na Facebooku.

Drugi korisnik sumnja da takva obnova vrlo lako “košta milijun eura”.

Niko sa sigurnošću ne može reći koliko će zapravo novca biti potrebno uložiti u kuću prije nego ponovno postane useljiva.

Ali Jens Fritz također pretpostavlja najmanje 200.000 eura, kako prenosi StN.

Ostali korisnici ne vide financijski problem u nekretnini, ali za njih bi zgrada imala više smisla kao smještaj za izbjeglice.

“Ne mogu razumjeti grad, toliko Ukrajinaca dolazi u zemlju i traži smještaj. Ma bilo kakav, glavno da je smještaj”, piše korisnik na Facebooku.

Potreba za smještajem izbjeglica nije zaobišla ni grad Wendlingen, kako kaže Jens Fritz te nastavlja, smještaj za izbjeglice bit će potrebano što prije organizirati ali ova kuća nije primjerena za izbjeglice.

Kliknite na sliku a zatim se vratite na tekst