Zadovoljna
Zadovoljna

NJEMAČKA: Poznata firma ukida više od 800 radnih mjesta

1.664

Dobavljač autodijelova Vitesco (sa sjedištem u Regensburgu) ukinut će 810 od 1.160 radnih mjesta u proizvodnoj lokaciji u Nürnbergu do 2026. godine.

Tamo će biti izgubljeno 70 posto svih radnih mjesta.

I to unatoč činjenici da, prema riječima glasnogovornice tvrtke Emerenz Magerl-Ziegler (42), postoje “ohrabrujuće pristigle narudžbe”.

Jasan rez je opravdan povećanim cijenama energije i međunarodnim pritiskom na cijene.

Kako bismo ostali konkurentni i ostvarili stabilnu razinu prodaje, budući koncept predviđa mjere restrukturiranja, rekla je glasnogovornica.

Tako proizvodnja može ostati u Njemačkoj.

Ukidanje radnih mjesta treba provoditi na društveno odgovoran način, te zadržati najmanje 350 zaposlenih. Buduća tehnologija trebala bi to osigurati.

Predsjednik nadzornog odbora Siegfried Wolf (65) brani ukidanje radnih mjesta: “Unatoč svim naporima, vrlo bolna smanjenja se ne mogu izbjeći.

Bez koncepta koji je sada odobren, posljedice bi bile puno drastičnije na srednji i dugi rok. Toga moraju biti svjesni svi uključeni.”

Christine Reidinger (36) iz IG Metalla, pak, govori o “brutalnom rezu za ljude koji ostaju bez posla”.

Ministar gospodarstva Hubert Aiwanger (51, FW) pozvao je na pravovremene dodatne kvalifikacije i nove ponude poslova za one koji su pogođeni.

Službenik za ekonomiju Michael Fraas (CSU): “To je bolno. Nadam se da ćemo uz financiranje novih tehnologija moći zadržati mnoga radna mjesta.

Tada sam uvjeren da ćemo se moći nositi i s ovim nazadovanjem.”

Nürnberg je desetljećima patio od masovnog gubitka radnih mjesta: tisuće radnih mjesta izgubljeno je u tvrtkama MAN, Quelle, AEG i Grundig.

Kliknite na sliku a zatim se vratite na tekst