Zadovoljna
Zadovoljna

NJEMAČKA POLICIJA U ŠOKU: Čovjek je dozivao pomoć, ležao je na tlu a prolaznici su samo prolazili pored njega

697

Kako čovjek može biti bezosjećajan pokazali su prolaznici u Gelsenkirchenu (Sjeverna Rajna-Vestfalija) koji su prolazili pored 44-godišnjaka koji je ležao na tlu, dozivao pomoć i grčio se od bolova, ali mu svejedno nisu pomogli.

Pomoć je dobio tek kad ga je ugledao jedan policajac koji nije bio na dužnosti.

– Nekoliko je prolaznika u petak ujutro ostavilo bespomoćnog čovjeka na tlu ispred garaže na glavnom željezničkom kolodvoru u Gelsenkirchenu, iako je tražio pomoć zbog zdravstvenih problema.

Samo je savezni policajac koji nije bio na dužnosti pružio prvu pomoć i pozvao hitnu službu, priopćila je savezna policija te su istaknuli kako su začuđeni takvom reakcijom ljudi.

– Pa čovjek je dozivao pomoć, ležao je na tlu, bilo je očito kako mu nije dobro, a prolaznici su samo prolazili pored njega, rekao je jedan policajac.

Pružanje razumne pomoći u hitnim slučajevima propisano je zakonom. Glasnogovornica savezne policije naglasila je da tko to ne učini može biti kažnjen kaznom zatvora do godinu dana ili novčanom kaznom.

U jesen 2017. slučaj u Essenu izazvao je zgražanje kada nekoliko klijenata banke nije pomoglo onesviještenom umirovljeniku u predvorju banke.

Nadzorna kamera kasnije je pokazala da su neki klijenti čak prelazili preko čovjeka koji leži na tlu kako bi došli do bankomata bez da su pozvali hitnu pomoć. Čovjek je kasnije umro.

Klijenti su kasnije tvrdili da su ga zamijenili za beskućnika koji spava. Ipak, osuđeni su na kazne do 3.600 eura.

Iste godine odjeknuo je slučaj u njemačkoj Saveznoj zemlji Falačko-Porajnje kada je pješak ozlijeđen nakon prometne nesreće ostao ležati na pločniku, a prolaznici mu nisu pružili pomoć.

Kliknite na sliku a zatim se vratite na tekst