Publisher Theme
Art is not a luxury, but a necessity.

NJEMAČKA POLICIJA OBJAVILA PODATKE: Čuvajte se ovih prijevara

665

Kad je riječ o telefonskim prijevarama, stručnjaci iz policije u Hessenu očekuju slično velik broj slučajeva u 2023. godini kao i prethodne godine.

To se, primjerice, odnosi na prijevare vezano uz unuke i šokantne pozive, kao i na slučajeve lažnih policajaca i obećanja nagrada, priopćio je Državni ured kriminalističke policije (LKA) u Wiesbadenu.

Sukladno tome, postoji trend povećanja iznosa evidentirane štete. Prema LKA, konkretni brojevi slučajeva za 2023. bit će objavljeni sljedećeg proljeća.

U 2022. gotovo 15 milijuna eura štete

U 2022. godini policija je zabilježila oko 3.800 slučajeva telefonskih prijevara, a ukupna šteta procijenjena je na gotovo 15 milijuna eura.

Prijevare “s unukom” su zabilježene gotovo 280 puta, a šok pozivi oko 250 puta.

Trik “unuka” još uvijek je čest

U 2023. prevaranti su često koristili priču da su sin ili kći potencijalne žrtve izazvali ozbiljnu nesreću i sada moraju platiti jamčevinu, rekli su dužnosnici.

No, počinitelji su se nastavili koristiti i klasičnom prijevarom “unuka”. Pozivatelj se pretvara da je rođak u potrebi i traži novac.

Broj neprijavljenih slučajeva je velik

Osim toga, prema upozorenjima iz LKA-e, i dalje ima poziva lažnih policajaca koji upozoravaju na bande lopova ili lažnih bankovnih službenika te preventivno žele naplatiti imovinu od oštećenika. “

– Načelno se može pretpostaviti veliki broj neprijavljenih slučajeva u području telefonskih prijevara, objasnili su stručnjaci.

U nekim slučajevima žrtve ne prijave kazneno djelo zbog srama ili se, kada otkriju prijevaru, prekine telefonski razgovor i ne obavijesti policiju.

Stariji su često žrtve

Šok pozivi ili trikovi s unucima i dalje su često usmjereni upravo na starije osobe, objasnili su stručnjaci.

– Stariji ljudi počiniteljima se čine kao idealne žrtve zbog svog odgoja za pomoć, nedostatka pravnog znanja, ali i lakovjernosti i bespomoćnosti u kombinaciji s utučenošću u spontanoj situaciji zločina.

Žene su zahvaćene češće nego muškarci, priopćili su iz LKA-e.

Počinitelji se koriste telefonskim imenicima

Za odabir žrtava počinitelji su koristili opće dostupne dokumente poput telefonskih imenika ili elektroničkih telefonskih imenika.

Tamo istražuju (stara) njemačka imena koja mogu upućivati ​​na dob potencijalne žrtve, objasnili su iz LKA.

Comments are closed.