Zadovoljna
Zadovoljna

NJEMAČKA: Ovo su datumi do kraja godine kada nećete ići na posao

4.329

Mnogi ljudi se pitaju kada dolaze sljedeći praznici. Ovisno o tome gdje živite u Njemačkoj, mogli biste se ugodno iznenaditi.

Dok je dan priznat kao vjerski blagdan u cijeloj Njemačkoj, samo tradicionalno katoličke države Baden-Württemberg, Bavarska, Sjeverna Rajna-Vestfalija, Porajnje Falačka i Saarland nude državni praznik.

Dan molitve i pokajanja ( Buß und Bettag ) – srijeda, 16. novembra

Gdje: Saska i Bavarska (za školsku djecu)

Svake godine srijeda prije Totensonntaga (nedjelja mrtvih – ove godine 20. novembra) – poznata je kao Dan molitve i pokajanja.

Povijesno gledano, Buß und Bettag je bio poziv naciji da se zajedno mole i ispovijedaju grijehe, u nadi da će to spriječiti buduće katastrofe.

Danas se blagdan koristi za razmišljanje o individualnim i društvenim pitanjima i mnoge protestantske zajednice održavaju službe na taj dan u tu svrhu.

Do 1995. vjerski praznik bio je državni praznik, a sada je samo slobodan dan za sve u Saskoj i za školsku djecu u Bavarskoj.

Badnji dan – nedjelja, 25. decembra

Gdje: diljem zemlje

Jedan od najvažnijih dana u kršćanskom kalendaru, slavlje kojim se slavi Isusovo rođenje, uvijek je državni praznik u Njemačkoj.

No, za razliku od, primjerice, Ujedinjenog Kraljevstva, ako padne vikend, to se ne kompenzira slobodnim radnim danom u sljedećem tjednu. To je nažalost slučaj ove godine jer će 25. pasti u nedjelju.

Drugi dan Božića – ponedjeljak, 26. decembra

Der zweite Weihnachtstag (drugi dan Božića) kako ga u Njemačkoj nazivaju, također je uvijek praznik.

U Njemačkoj je 26. tradicionalno dan za posjet bakama i djedovima ili kumovima.

Srećom, ove godine 26. pada u ponedjeljak, što znači da će svi u Njemačkoj uživati u slobodnom danu za posljednji državni praznik u godini.

Šta je s 2023.?

U pogledu državnih praznika 2023. ne počinje sjajno budući da 1. januara – Nova godina – kao i Božić, pada u nedjelju, što znači da će većina Nijemaca propustiti slobodan dan na poslu.

No, u ostatku godine svi ostali veliki praznici padat će na radne dane, pa će oni koji su zaposleni dobiti najviše od njih.

Kliknite na sliku a zatim se vratite na tekst