Zadovoljna
Zadovoljna

NJEMAČKA: Ovim osobama moglo bi se dozvoliti da odlaze u mirovinu godinu dana ranije

1.008

Savezna ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser (SPD) predložila je da bi se volonterima koji su dugo služili zajednici trebalo dopustiti odlazak u mirovinu godinu dana ranije.

“Morate razmišljati o tome kako možete učiniti nešto dobro za one koji su to činili cijeli život”, rekla je u razgovoru za uredničku mrežu Njemačke (RND).

Volontiranje je vrlo vrijedno bogatstvo. Za posebno vrijedne aktivnosti, kao što su vatrogasne postrojbe (aktivne dobrovoljne vatrogasne postrojbe: oko milijun) ili spasilačke službe (npr.

THW, DRK i Johanniter), takvi se modeli moraju razmotriti kako bi se pružili poticaji, nastavila je Faeser.

To znači da država može nagraditi volontere i ranijim odlaskom u mirovinu te stvoriti poticaje za više volonterskog rada.

Jer, prema njezinim riječima: “Prirodne katastrofe su sve veće. Njemačka je desetljećima bila privilegirana.“

Međutim, posljednjih godina primjetna je promjena, s povećanjem poplava, šumskih požara, dugih sušnih razdoblja, ali i oluja i uragana.

Stoga se mora raspravljati i o obveznom radnom stažu, zatražila je.

“Vrlo smo privilegirani s našim volonterskim sustavom”, rekla je Faeser.

To vrlo dobro funkcionira s dobrovoljnim vatrogasnim društvima.

“Ali ne možete im dati isključivu odgovornost za sve te velike katastrofe.” U nekom trenutku možda se više neće moći nositi sa zadacima.

Prema “Volunteer Survey” (anketa svakih pet godina) koju financira Savezno ministarstvo za obiteljska pitanja, ukupno 39,7 posto svih ljudi koji žive u Njemačkoj (u dobi od 14 godina i više) bilo je uključeno u volonterski rad u 2019. godini.

Kliknite na sliku a zatim se vratite na tekst