Zadovoljna
Zadovoljna

NJEMAČKA OTVARA VRATA STRANCIMA I UVODI BROJNE PROMJENE: Radnici će lakše dolaziti do posla, a evo što se uvelo od prošlog mjeseca

999

Njemačko gospodarstvo već godinama ne može privući dovoljno kvalificiranih radnika, a taj će problem uskoro postati još akutniji odlaskom u mirovinu velike generacije baby boomera.

Vlada je u srijedu predstavila plan kojim šire otvara vrata radnoj snazi ​​iz zemalja izvan Europske unije.

Prema nacrtu, stranci više neće biti ograničeni samo na rad u struci, pa će, primjerice, mehaničar moći raditi kao skladištar, a policajac kao konobar.

Prilikom razmatranja zahtjeva za radnu vizu iskustvo će dobiti na težini, a prijevod kvalifikacija na njemački izgubit će važnost za ulazak u Njemačku.

Plan uključuje i inovativni sustav bodovanja za radnike iz trećih zemalja, uključujući i zemlje zapadnog Balkana, piše dpa.

Ministri su se složili oko osnovnih načela, da “kriteriji mogu biti kvalifikacije, poznavanje jezika, radno iskustvo, obiteljske veze s Njemačkom i dob”.

Pitanje bodovanja maglovitih kategorija poznavanja jezika i rodbinskih veza upravo dolazi na dnevni red rasprava u trojnoj koaliciji kancelara Olafa Scholza.

Navodno će službe za strance povoljnije odvagnuti mogućnost integracije s prethodnim boravcima u Njemačkoj, radom kod njemačkog poslodavca, ali i ako kandidat ima rodbinu u Njemačkoj.

Nacrtom još nije definirano kakav bi status ti srodnici trebali imati, primjerice jesu li zaposleni.

Lakše useljavanje dio je planirane reforme zakona o azilu i migraciji koju ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser želi pokrenuti do kraja godine.

Bundestag bi u petak trebao glasovati o takozvanoj mogućnosti za pravo boravka, odnosno o otvaranju perspektive ostanka za dobro integrirane strance koji već dugo žive u Njemačkoj bez sigurnog statusa.

Od 31. oktobra 2022. svako ko je u zemlji živio najmanje pet godina i nije počinio kazneno djelo trebao bi dobiti 18 mjeseci da ispuni uvjete za dugotrajni boravak – to uključuje poznavanje jezika i vlastita sredstva za život .

Kliknite na sliku a zatim se vratite na tekst