Zadovoljna
Ženski portal

NJEMAČKA: Oni koji se ne žele cijepiti mogli bi ostati bez vozačke dozvole, posla, prava na kredit…

3,131

Budući da je stopa procijepljenosti u Njemačkoj još uvijek relativno niska, liječnici, političari i udruge poslodavaca zagovaraju obvezno cijepljenje.

Liječnici smatraju kako bez veće procijepljenosti peti ili šesti val korone je itekako izgledan.

U uvođenju obveznog cijepljenja pravni stručnjaci ne vide pravne probleme.

U slučaju da država uvede obvezu cijepljenja protiv k0,ronavir,usa, pravni stručnjaci smatraju kako bi se oni koji se ne žele cijepiti mogli suočiti s posljedicama kao što su gubitak radnog mjesta, pravo na stambene ili studentske kredite pa čak i s oduzimanjem vozačke dozvole.

Vlasti smatraju kako pravilo 2G ili 2G + nije dovoljno da bi se stanovnici poželjeli cijepiti.

A budući da to još uvijek nije dovoljno za smanjenje incidencije i rasterećenje jedinica intenzivne njege, sada se diljem zemlje raspravlja o općem zahtjevu cijepljenja.

Njemačka vojska (Bundeswehr) želi uvesti obvezna cijepljenja za svoje djelatnike . No, je li to uopće moguće?

– Obvezno cijepljenje je zadiranje u tjelesni integritet onih koji se moraju cijepiti iako to ne žele. To se naravno mora opravdati. Država nije odgovorna samo za one koji se protive cijepljenju, već za sve ljude – rekao je odvjetnik Joachim Wieland.

Jednostavnim riječnikom, to znači: zakonodavna vlast mora procijeniti. S jedne strane, postoji pravo onih koji se protive cijepljenju i koji inzistiraju na svom tjelesnom integritetu.

S druge strane, iznimno je velik broj smrtnih slučajeva koje je do sada odnijela pandemija korone.

Kazne za one koji se odbiju cijepiti

Njemački mediji pišu kako bi necijepljeni mogli ostati i bez vozačke dozvole
Ako vlasti odluče da cijepljenje postane obvezno, to bi moglo imati posljedice za one koji ostanu necijepljeni.

– Država bi mogla krenuti sa studentskim kreditima, stambenim beneficijama i slično i učiniti plaćanje ovisnim o statusu cijepljenja.

Mogla bi oduzeti vozačku dozvolu osobi koja se odbija cijepiti – kaže Joachim Wieland. Odvjetnik takve sankcije smatra sasvim izvedivim.

U uvođenju obveznog cijepljenja država bi imala većinu stanovništva na svojoj strani. Jer, prema nedavnom istraživanju, velika većina u Njemačkoj sada je za opće obvezno cijepljenje protiv koronavirusa.

U istraživanju Instituta za istraživanje javnog mnijenja YouGov, 69 posto ispitanih bilo je za obveznu imunizaciju protiv opasnog virusa. 23 posto nije za obvezno cijepljenje.

I u RTL-ovom trend barometru velika većina ispitanih je za strože mjere u borbi protiv koronavirusa.

Prije dva tjedna (11. studenog), u istraživanju YouGova, samo je 44 posto ispitanih bilo za opći uvjet cijepljenja. 27 posto je to odbacilo.

Općenito, raspoloženje stanovništva se promijenilo od početka cijepljenja protiv korone u Njemačkoj prije gotovo godinu dana.

Nekoliko dana nakon prvog cijepljenja 26. prosinca prošle godine, 56 posto je bilo protiv općeg zahtjeva cijepljenja, a samo 33 posto je bilo za, prema istraživanju YouGova.

Bio bi to vruć početak za novu “semaforsku” koaliciju : morali bi uvesti obvezno cijepljenje, piše njemački RTL.

Iako je nedavo šef Ureda njemačke kancelarke Helge Braun rekao kako obvezno uvođenje obveznog cijepljenja nije moguće jer se s postojećim cjepivima ne može suzbiti korona, ustavni odvjetnik Joachim Wieland kaže kako je to moguće s pravne strane.

– Helge Braun je liječnik, a za liječnika je svakako bitna razlika hoće li cjepivo iskorijeniti bolest ili ne. S pravne točke gledišta, to je drukčije.

Potpuno je dovoljno da je takvo obvezno cijepljenje prikladno za suzbijanje bolesti. Jer i to značajno povećava zaštitu za cijepljene, pa i za necijepljene.

Osim toga, cijepljenje ima nuspojave, ali one su puno manje važne kada ih usporedite s teškim bolestima koje viđamo u klinikama – rekao je Wieland. (Fenix-magazin/MD)

Comments
Loading...

Kliknite na sliku a zatim se vratite na tekst