Publisher Theme
Art is not a luxury, but a necessity.

NJEMAČKA: Novo pravilo – Za ovo pješaci mogu biti kažnjeni kaznom od 350 eura

701

Pješacima prijeti kazna od 350 eura ako se nedolično ponašaju u prometu. U težem slučaju može uslijediti i zabrana vožnje i bodovi u vozačkoj dozvoli.

Vozači su navikli odgovarati za kršenje prometnih pravila. Ali, odnedavno je stavljen fokus i na pješake.

Pješake sada čeka kazna do 350 eura za kršenje cestovnih prometnih propisa. U hitnim slučajevima to čak može dovesti do privremene zabrane vožnje.

Visoke kazne za nedolično ponašanje pješaka

Mnogi nisu svjesni da su i pješaci sudionici u prometu. Dok su kazne za vozače dobro poznate, pješaci ne bi trebali podcijeniti kazne koje im mogu biti izrečene.

U posebno teškom slučaju, pješacima prijeti kazna od 350 eura. Moguća je čak i zabrana vožnje.

Članak 25. Zakona o cestovnom prometu uređuje prometna pravila za pješake. Prekršaji uključuju neovlašteni ulazak na autoceste i autoceste (10 eura) te ulazak na cestu unatoč postojanju nogostupa ili bankine (5 eura).

Osim toga, kažnjivo je trčanje izvan grada lijevom stranom ceste (5 eura), nepažljivi prelazak ceste ili prelazak ceste na nedozvoljenim mjestima (do 10 eura).

Kažnjivo je i nepropisno prelaženje barijere (do 10 eura) i ignoriranje crvenog svjetla na semaforu (do 10 eura).

Do 700 eura kazne za pješake u prometu

Ponovljena kršenja pravila ne samo da rezultiraju većim kaznama, već i bilježenjem bodova u prometnom registru. U najgorem slučaju bit će vam oduzeta vozačka dozvola.

Stoga se poštivanje pravila za pješake ne preporučuje zbog drugih, nego i sebe. Također daje značajan doprinos općoj sigurnosti na cestama.

Situacija postaje posebno problematična kada pješaci ili biciklisti prelaze preko pružnog prijelaza unatoč zatvorenoj rampi.

U takvim slučajevima postoji opasnost od novčane kazne do 350 eura.

Prema medijskim izvješćima, isto nedolično ponašanje u automobilu može se čak kazniti i kaznom od 700 eura, dva boda u vozačkoj dozvolu i tri mjeseca zabrane vožnje.

Comments are closed.