Zadovoljna
Zadovoljna

NJEMAČKA: Na vozilu vam je osvanula crvena naljepnica? Kazne su i do 100.000 eura

812

Bilo u mirnim stambenim područjima ili na rubovima magistralnih cesta, kao iu industrijskim područjima: često vidite vozila koja nisu registrirana.

Nekad uopće nemaju registarsku pločicu, nekada nedostaje samo naljepnica registracije.

Prije ili kasnije, ti nekorišteni automobili, motocikli ili parkirane kamp prikolice dobit će “crvenu naljepnicu.”

Velika naljepnica u boji koju je teško ne vidjeti nalazi se na neregistriranim vozilima kao i na onima za koja je očito da nisu u prometu, pa može “krasiti” i bicikle ili e-skutere spremne za otpad.

Ne prilaže ga komunalna prometna kontrola, nego sama policija – jer su im dojavili iznervirani mještani, ili zato što je “ilegalno” vozilo primijetila patrola.

Što se točno s tim događa ili treba dogoditi objašnjeno je u podužem tekstu sitnim slovima.

Ono najvažnije stoji odmah u prvom stavku: Moli se nositelj odnosno vlasnik da vozilo odmah ukloni i da ga više ne parkira na javnim površinama.

Naglasak na ‘odmah’: riječ je podebljana i podvučena, a ‘korisnik’ (vozač ili vlasnik) bi je trebao shvatiti krajnje ozbiljno.

Jer ono što tada može uslijediti ponekad je i napisano: „Parkiranje vozila ili priključnih vozila koja nisu spremna za vožnju.

“To predstavlja upravni prekršaj i može se kazniti novčanom kaznom do 1.000 eura.”

Nakon mjesec dana vozilo se također smatra “otpadom” i bit će zbrinuto. Prijeti kazna: do 100.000 eura. Plus troškovi vuče i zbrinjavanja.

Inače, isprika da niste vidjeli crvenu naljepnicu jer živiite negdje drugdje ili zato što ju je netko ogrebao ne vrijedi.

Kotači pravde se definitivno okreću. Prema trenutnom katalogu kazni, kazna je od 70 eura i kazneni bod u Flensburgu čiji se status, inače, može provjeravati pametnim telefonom) gotovo su sigurni.

Nedostatak registarske pločice ne štiti vas od kazne jer se i policija raspituje po susjedstvu tko je vlasnik vozila.

Onaj tko poslušno “odmah ukloni svoje vozilo s crvenom naljepnicom” može to učiniti samo legalno: bilo registrirano i osigurano (alternativno crvenim brojem) vlastitim snagama ili šleperom ili prikolicom.

Kliknite na sliku a zatim se vratite na tekst