Publisher Theme
Art is not a luxury, but a necessity.

NJEMAČKA: Lancu pekara s 230 poslovnica i 1.600 radnika prijeti stečaj

152

Lancu pekara u Njemačkoj – Lila Bäcker prijeti stečaj. Upitan je rad 230 poslovnica i sudbina 1.600 zaposlenika, navode njemački mediji.

U insolventnom pekarskom lancu Lila Bäcker postavljen je privremeni upravitelj. Povećani troškovi uzrokovani ratom u Ukrajini navodno su tvrtku doveli u financijske probleme.

Insolventni pekarski lanac Lila Bäcker dobio je privremenog upravitelja. Tvrtka je prethodno podnijela zahtjev za samoupravni stečajni postupak na sudu u Neubrandenburgu u listopadu.

Prema najavi, pekara želi promijeniti svoj način poslovanja. Sud je potvrdio primitak navedenog zahtjeva.

Lila Bäcker: Poslovanje s 230 poslovnica i 1600 zaposlenika treba nastaviti

Samouprava koju je odabrala Lila Bäcker varijanta je stečajnog postupka u kojoj nema stečajnog upravitelja, već tzv. se postavlja upravitelj koji prati postupak reorganizacije.

Prema informacijama sa suda, sama tvrtka upravlja cijelim procesom.

“Tvrtka nije insolventna, već joj jednostavno prijeti stečaj. Sada razgovaramo s potencijalnim investitorima”, rekao je glasnogovornik lanca pekara Lile Bäcker.

Poslovanje se zasad nastavlja nepromijenjeno u svih 230 poslovnica i sa svih 1.600 zaposlenih.

Kako navode njemački mediji, Lila Bäcker ima podružnice u Berlinu, Mecklenburg-Zapadnom Pomorju, Brandenburgu i Schleswig-Holsteinu.

Proizvodnja se odvija u Pasewalku i Neubrandenburgu, a tu su i logistički centri u Gägelowu kod Wismara i Großbeerenu kod Berlina.

Tvrtka Lila Bäcker je već ranije bila u stečaju

Lila Bäcker je, prema vlastitim izjavama, zapala u financijske poteškoće zbog povećanih troškova uzrokovanih ratom u Ukrajini.

Osim toga, kupci sve manje kupuju zbog inflacije. Osim toga na poslovanje pekare utjecala je i pandemija koronavirusa.

Tvrtka, osnovana 1990. godine, smatra se jednim od vodećih lanca pekara u Njemačkoj.

Lila Bäcker podnijela je zahtjev za bankrot početkom 2019. godine kada je imala oko 2.500 zaposlenika i 400 poslovnica.

Zahvaljujući državnim jamstvima iz Schwerina, ponovno je pokrenula proizvodnju u rujnu 2019. godine s 270 podružnica i 2.100 zaposlenika.

Comments are closed.