Publisher Theme
Art is not a luxury, but a necessity.

NJEMAČKA IZDALA VIŠE VIZA ZA SPAJANJE PORODICE: Kako spojiti poorodicu u Njemačkoj

117

Gotovo 125.000 viza izdano je ove godine rođacima izbjeglica – znatno više nego 2022. Najviše ih je otišlo osobama iz Sirije i Afganistana. Vrijeme čekanja na takvu vizu ponekad je i više mjeseci.

Njemačka je ove godine izdala znatno više viza za spajanje porodica nego 2022. godine. Do 12. decembra Njemačka je izdala 124.625 viza prenosi fenix-magazin..

U cijeloj prošloj godini ta brojka iznosila je dobrih 117. 000. Prema dostupnim podacima, znatno manji udio viza u 2023. godini dobili su članovi porodica priznatih izbjeglica (10.570), oni s pravom na supsidijarnu zaštitu (12.067) i oni s pravom na azil (254).

Najviše viza dobili državljani Sirije

Najviše ih je pripalo članovima porodica izbjeglica iz Sirije, Afganistana, a supsidijarnu zaštitu imaju oni koji traže zaštitu i koji nemaju ni azil ni izbjegličku zaštitu, ali im prijeti smrtna kazna ili mučenje u matičnim zemljama.

Nasuprot tome, 101.734 vize izdane su u okviru “općeg spajanja porodica” za članove porodice koji žive u Njemačkoj, a nisu izbjeglice.

Primjerice, oko 12.500 njih otišlo je članovima porodica osoba s turskim državljanstvom.

Višemjesečno čekanje

Čekanje na dodjelu vize ponekad je trajalo mjesecima. Podnositelji zahtjeva ponekad moraju čekati mjesecima na termin za podnošenje zahtjeva za vizu.

Prema podacima Ministarstva vanjskih poslova, primjerice, vrijeme čekanja za termin za vizu u njemačkim veleposlanstvima u Dhaki (Bangladeš), Islamabadu (Pakistan) i Lagosu (Nigerija) je više od godinu dana.

Isto vrijedi i za podnositelje zahtjeva iz Afganistana. “Mnoge su izbjegličke porodice godinama razdvojene zbog blokiranih ruta za bijeg i dugotrajnih procedura za azil. Povrh toga, izdvaja se nerazumno vrijeme čekanja na vize”, rečeno je.

Prečesto to znači da djeca moraju godinama odrastati odvojena od jednog roditelja ili oba roditelja. “Ljudsko pravo na porodicni život i dobrobit djece tako se očigledno krši”, dodano je prenosi fenix-magazin.

KAKO SPOJITI PORODICU U NJEMAČKOJ?!

Da li ste znali da ukoliko se legalno zaposlite u Njemačkoj imate pravo da sa sobom povedete svoju najužu porodicu – supruga/suprugu i djecu starosti do 16 godina.

Djeca starija od 16 godina mogu se pridružiti svojim roditeljima tako što će upisati Ausbildung(rad uz školovanje) u Njemačkoj.

Da biste poveli svoju porodicu potrebno je ispuniti nekoliko koraka.

Prvi korak je da je potrebno informisati se o neophodnoj dokumentaciji na sajtu Njemačke ambasade. Osim lične dokumentacije, ambasada zahtijeva da se na termin donesu tri platne liste što znači da ste morali raditi najmanje tri meseca u Njemačkoj prije spajanja porodice.

Također od supruga/supruge kandidata, na osnovu kog se vrši spajanje porodice, zahtijeva se da posjeduje certifikat o poznavanju Njemačkog jezika na nivou A1. Ambasada priznaje samo certifikate Goethe instituta, TELC i OSD.

Zatim prije prijave na termin, morate provjeriti da li primate dovoljno novca da bi Vam spajanje porodice bilo odobreno. Tačni iznosi su definisani zakonom i razlikuju su od pokrajine do pokrajine.

Okvirni iznosi u 2017. godini su bili, da biste doveli supruga/suprugu, potrebno je da Vam nakon plaćanja stanarine ostane minimalno 736 eura. Zatim spajanje djeteta do 5 godina, zahtijeva primanja poslije plaćanja stanirene i režija za 237 eura više. Za dijete od 6 do 13 godina 291 euro više, za dijete od 14 do 16 je 311 eura više na onih 736.

Važno je znati da Vam ambasada za spajanje djece računa na Vaša primanja i dječiji dodatak(Kindergeld)koji ćete primati u Njemačkoj. Ukoliko nemate dovoljno sredstava za spajanje porodice na osnovu osnovne plate, postoji opcija da radite i dodatni posao(Neben Job), o kome postoji tekst na sajtu, kako biste ostvarili veće prihode i ispunili taj uslov.

Ili ako ne može ni tako, možete pronaći posao članu koji treba da dođe, pa da se na terminu u ambasadi preda ugovor o radu tog člana, kao garancija da će porodica imati od čega da se izdržava.

Pored toga još jedan važan uslov koji morate da ispunite za spajanje porodice jeste adekvatna kvadratura, odnosno veličina stana/kuće. Ovo je takođe regulisano zakonom i više o tome se možete informisati na sajtu ambasade.

Drugi korak, kada utvrdite da ste ispunili sve uslove možete zakazati termin na sajtu Njemačke ambasade u matičnoj zemlji. Porodice u kojima oba supružnika nemaju EU pasoš vizu za spajanje porodice mogu dobiti isključivo u Njemačkoj ambasadi u matičnoj zemlji.

Porodice u kojima jedan supružnik ima EU pasoš spajanje porodice vrše u Njemačkoj u uredu za strance u gradu u kom žive. Na termin u ambasadi, za spajanje porodice, se čeka kraće nego na termin za radnu vizu, najčešće do 4, 5 mjeseca.

Treći korak, na zakazani termin potrebno je dostaviti svu potrebnu dokumentaciju. Nakon toga čekate odgovor od ambasade. Ukoliko ispunjavate sve uslove, odgovor ambasade je uvijek pozitivan.

Kada Vam odobre vizu slobodni ste da živite i radite sa svojom porodicom u Njemačkoj.

Comments are closed.