Zadovoljna
Zadovoljna

NJEMAČKA I PRAVILA: Smije li radnik posjetiti liječnika tokom radnog vremena?

953

Zakazivanje posjeta liječniku izvan radnog vremena redovit je izazov za zaposlene s punim radnim vremenom.

Liječnički pregled vam je hitno potreban, ali kalendar s termina jednostavno ne dopušta odlazak u ordinaciju.

No, smiju li zaposlenici uopće ići na pregled kod liječnika tijekom radnog vremena? Moraju li obavijestiti svog poslodavca?

I dobivaju li još uvijek novac? Pravni stručnjaci objašnjavaju kojih se pravila radnici moraju pridržavati.

Moram li obavijestiti svog poslodavca o posjetima liječniku?

Da. I to što je brže moguće. “Poslodavac mora imati mogućnost planiranja i prilagođavanja tome.

Čim znate da ide liječniku ili na rehabilitaciju, mora se obavijestiti poslodavca”, kaže Nathalie Oberthür, odvjetnica specijalista za radno pravo u Kölnu.

Obaveza javljanja uvijek vrijedi odmah ako se ne pojavite na poslu neplanirano, kaže Tjark Menssen iz odjela za pravnu zaštitu Njemačkog saveza sindikata (DGB).

– Ne možete čekati da dođete kod liječnika i da vam izdaju potvrdu o nesposobnosti za rad. Usput, to vrijedi i za nezaposlene u usporedbi s zavodom za zapošljavanje.

Mogu li ići liječniku tijekom radnog vremena?

Svatko tko je bolestan i zbog toga nesposoban za rad može otići liječniku – u bilo koje vrijeme. Iako posjet nije radno vrijeme u smislu Zakona o radnom vremenu, “zakon propisuje da i dalje postoji obveza plaćanja za posjete liječniku koji ne traju dugo”, kaže Menssen.

Drukčija je situacija s preventivnim terminima. Ako u ugovoru o radu ništa nije regulirano, vrijedi sljedeće: “Ako nisam bolestan – u smislu nesposobnosti za rad – moram se dogovoriti izvan radnog vremena.

Osim ako liječnik ne nudi takve termine, “ kaže Nathalie Oberthür. Što funkcionira, a što ne, odlučuje se od slučaja do slučaja. Radno vrijeme igra jednako važnu ulogu kao i fleksibilnost liječničke ordinacije.

Ako ne postoji način za zakazivanje izvan radnog vremena, “poslodavac mora prihvatiti medicinske, privremene ili potrebe za rasporedom”, kaže Menssen.

To je slučaj, na primjer, ako se pregled mora obaviti u određeno doba dana ili ako liječnička ordinacija ne nudi sate konzultacija izvan radnog vremena.

Kada trebam bolovanje?

Ovdje vrijedi pogledati ugovor o radu. Zakon nalaže dostavljanje uvjerenja o nesposobnosti za rad nakon tri dana.

“Prema ugovoru o radu ili po posebnom nalogu poslodavca, potvrda se može tražiti i prvog dana nesposobnosti za rad”, kaže Tjark Menssen.

Od siječnja 2023. poslodavci će podatke o nesposobnosti za rad svojih zaposlenika od zdravstvenih osiguravajućih društava dobivati samo elektroničkim putem.

Cijela se stvar zove eAU postupak – “e” za “elektronički”, “AU” za “nesposobnost za rad”. Do kraja 2022. sve ordinacije koje daju podatke o pacijentima moraju prijeći na elektronički postupak. To će rezultirati promjenama za osiguranike.

Do sada su zaposlenici bili dužni poslodavcu pokazati bolovanje najkasnije četvrtog dana nesposobnosti za rad (potvrda o nesposobnosti za rad).

Kolokvijalno se često govori o žutoj knjižici ili bolovanju. Također moraju potvrdu proslijediti društvu za zdravstveno osiguranje.

Obveza dostavljanja potvrde o nesposobnosti za rad u papirnatom obliku prestaje vrijediti od 1. siječnja 2023. godine.

Kada moram uzeti godišnji odmor ako želim posjetiti liječnika?

“Nema prisile na godišnji odmor”, kaže Menssen. To zakonski ne bi bilo moguće u slučaju nesposobnosti za rad.

Svatko tko se razboli za vrijeme godišnjeg odmora zadržava čak i pravo na godišnji odmor. “Međutim, u ovom slučaju morate predati potvrdu za svaki dan”, kaže Menssen.

Što ako dijete mora ići liječniku?

I ovdje se razlikuje: je li dijete bolesno i mora se njegovati ili se radi o preventivnom liječničkom pregledu koji se može planirati? U drugom slučaju, “mora se pokušati dobiti termin izvan radnog vremena”, kaže Oberthür.

Drukčije je ako se dijete mora njegovati zbog bolesti, a bolest je kratka. “Tada imate pravo ostati kod kuće uz plaću i čuvati dijete.

To bi također uključivalo odgovarajuće posjete liječniku”, kaže Oberthür.

Osim toga, zaposlenici s obveznim zdravstvenim osiguranjem općenito imaju pravo na neplaćeni dopust tijekom kojeg primaju naknade za bolovanje djeteta.

Do aprila 2023. svaki roditelj može uzeti 30 dana godišnje po djetetu, a najviše 65 dana godišnje ako ima više djece.

Samohrani roditelji imaju pravo na dječju naknadu 60 dana po djetetu godišnje, a s više djece najviše 130 dana.

Na što zaposlenici trebaju obratiti pozornost?

Nisu svi ugovori o radu isti. U nekim slučajevima formuliraju se ili isključuju posebni propisi u pogledu posjeta liječniku, bolovanja i naknade.

Ovdje vrijedi pogledati ugovor. U pravilu ste sigurni ako u slučaju bolesti odmah obavijestite poslodavca.

“Čak i ako još uvijek niste sposobni raditi, morate reći svom poslodavcu da ste još uvijek bolesni”, kaže Menssen.

Kliknite na sliku a zatim se vratite na tekst